Cel mai grav incendiu industrial din istoria Pakistanului, soldat cu moartea a 260 de muncitori de la o fabrică de textile în 2012, a fost rezultatul unui act intenționat, a hotărât joi o instanță pakistaneză, aceasta condamnându-i la moarte pe doi foști activiști politici pentru pornirea incendiului, relatează CNN.

Coronavirus PakistanFoto: Muzamil Mattoo / Zuma Press / Profimedia

Instanța a concluzionat că bărbații au pornit incendiul fiindcă proprietarii fabricii nu s-au lăsat șantajați și nu au dorit să le plătească bani inculpaților.

Incendiul de la Ali Enterprise, o fabrică textilă pe mai multe etaje din orașul Karachi din sudul Pakistanului a șocat țara după ce supraviețuitorii au relatat cazuri de persoane prinse sub dărâmături sau rămase încuiate în spatele ușilor fabricii.

Până la 400 de martori au fost audiați în cele 171 de ședințe ale procesului care a durat opt ani.

Din cele zece persoane puse sub acuzare în cadrul procesului patru au fost condamnate pentru complicitate iar alte patru au fost achitate, printre acestea numărându-se și ministrul industriei de la momentul respectiv, Rauf Siddiqui.

Siddiqui face parte din partidul Mișcarea pentru Pakistan Muttahida Qaumi (MOM), o formațiune asociată de-a lungul timpului cu violențe politice în Karachi, aceasta făcând parte în prezent din coaliția de guvernare a premierului Imran Khan.

Cei doi bărbați condamnați la moarte, Rehman Bhola și Zubair Chariya, au fost activiști MOM. Deși partidul se află la guvernare acesta s-a scindat în 2017 iar actuala conducere a formațiunii neagă orice legătură cu incendiul, afirmând că actele de violență politică au fost coordonate din străinătate, unde trăiesc mai mulți lideri importanți ai MOM, printre care și fondatorul partidului, Altaf Hussain.

Hussain trăiește în exil în Regatul Unit, acesta primind cetățenia britanică. MOM afirmă că a tăiat toate legăturile cu bărbatul.