O strănepoată a lui Arthur Rimbaud, Jacqueline Teissier-Rimbaud, se opune transferării rămășițelor marelui poet în Pantheon, alături de Paul Verlaine, o poziție împărtășită de asociația Prietenii lui Rimbaud, în condițiile în care o petiție în acest sens a primit sprijinul ministrului Culturii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dacă cei doi poeți vor fi aduși împreună în Panthéon, "toată lumea se va gândi +homosexuali+, dar nu este adevărat. Rimbaud nu și-a început viața cu Verlaine și nu a terminat-o cu el, sunt doar câțiva ani ai tinereții sale", a afirmat Jacqueline Teissier-Rimbaud.

"Rimbaud s-a născut la Charleville-Mézières, rămâne la Charleville-Mézières, cu familia sa", a insistat ea, precizând că fiul său și nepoții ei îi împărtășesc punctul de vedere.

Străbunicul lui Jacqueline Teissier-Rimbaud a fost Frédéric, fratele mai mare al poetului.

Asociația Les Amis de Rimbaud, care are 120 de membri, susține poziția familiei Teissier-Rimbaud.

"Asocierea lui Rimbaud și Verlaine de manieră definitivă, ad vitam aeternam, nu este de dorit, este fără îndoială exagerat", a afirmat președintele asociației, Alain Tourneux.

"Arthur Rimbaud a rupt-o (cu Paul Verlaine) și nu mai voia să evoce acea perioadă de patru ani când s-au cunoscut. Voia în mod absolut să trăiască o altă viață, ceea ce a făcut plecând în Africa", unde a trăit alături de o femeie, a explicat el.

"Rimbaud a devenit prin forța lucrurilor un simbol pentru mulți homosexuali dar s-ar fi apărat de asta, fără îndoială", potrivit lui Tourneux.

"Rimbaud a vrut să trăiască intens și a avut mai multe vieți, din toate punctele de vedere", a rezumat el.

Ministrul francez al culturii Roselyne Bachelot sprijină petiția care pledează pentru transferarea rămășițelor lui Arthur Rimbaud și Paul Verlaine la Panthéon, care a fost transmisă președintelui Emmanuel Macron.

"Aducerea celor doi poeți, care erau amanți, da, împreună la Panthéon ar avea o rezonanță nu doar istorică sau literară, ci una profund actuală", a afirmat ea, pentru Le Point.

La originea acestui "apel către președintele republicii", singurul care poate decide, se află un grup de intelectuali, academicieni și universitari pasionați de cei doi poeți.