Noi tensiuni la granița dintre China și India, Beijingul acuzând că soldații indienii au tras focuri provocatoare și că au traversat ilegal frontiera din regiunea montană Shenpao, relatează BBC citat de Mediafax.

Soldati chineziFoto: Profimedia Images

China acuză trupele indiene că au traversat ilegal frontieră disputată şi au tras focuri „provocatoare” asupra soldaţilor care patrulau. Gărzile chineze au fost „forţate să ia măsuri”, a spus un purtător de cuvânt al armatei, deşi nu este clar care au fost acestea, potrivit BBC.

Ar fi prima dată în ultimii 45 de ani când s-au tras focuri de armă acolo, încălcând un acord de restricţionare a utilizării armelor de foc, relaţiile dintre cel două ţări s-au deteriorându-se constant în ultimele luni.

Potrivit presei chineze de stat Global Times, trupele indiene „au trecut ilegal Linia de Control Actual (ALC) în regiunea montană Shenpao, lângă malul sudic al lacului Pangong Tso”.

Măsura Indiei „a încălcat grav acordurile conexe încheiate de ambele părţi, a stârnit tensiuni în regiune ... şi are o natură foarte ticăloasă", a spus colonelul senior Zhang Shuili, purtător de cuvânt al Poporului Armata de Eliberare.

Purtătorul de cuvânt al PLA a cerut, de asemenea, părţii indiene să „oprească imediat mişcările periculoase, să retragă personalul care a traversat LAC ... şi să pedepsească personalul care a tras focul provocator”.

Autorităţile indiene nu au răspuns acuzațiilor formulate de chinezi.

Un acord semnat în 1996 de ambele ţări interzice utilizarea armelor şi a explozivilor pe Linia de Control, aşa cum este cunoscută graniţa în litigiu. Acuzațiile vin la doar o zi după ce armata Indiei i-a alertat pe oficialii chinezi despre rapoarte că cinci civili indieni au fost răpiţi de trupele chineze dintr-o zonă din apropierea frontierei.

Tensiunile au crescut în iunie, când 20 de soldaţi indieni au fost ucişi într-o luptă violentă cu forţele chineze într-o luptă corp la corp în care nu au fost folosite arme de foc.

În august, India a acuzat China că a provocat tensiuni militare la frontieră de două ori în decurs de o săptămână.

Ambele acuzaţii au fost respinse de China, care a spus că starea de tensiune a fost „în întregime” vina Indiei. Linia de control este slab delimitată. Prezenţa râurilor, a lacurilor şi a zăpezii duce la interpretări diferite.

Rundele de discuţii din ultimele trei decenii nu au reuşit să rezolve disputele la frontieră.