Armata indiană a acuzat luni China de mișcări de trupe „provocatoare” în zona de graniță disputată din Munții Himalaya după ce o confruntare de la mijlocul lunii iunie între forțele armate ale celor două țări s-a soldat cu decesul a 20 de soldați indieni, relatează AFP și BBC.

Ladakh, granita India - ChinaFoto: Google Maps

Ministerul indian al apărării a anunțat că incidentele au avut loc în cursul serii de sâmbătă în regiunea Ladakh, fără a preciza însă dacă zona a fost din nou scena unor confruntări.

„Armata chineză a efectuat mișcări militare provocatoare pentru a schimba starea existentă la graniță”, au notat oficialii indieni, adăugând că luni au avut loc discuții între cele două părți.

Comunicatul armatei indiene afirmă că soldații părții chineze „au încălcat consensul” menit să calmeze situația de la graniță.

Soldații celor mai populate țări din lume s-au confruntat în 15 iunie în lupte corp la corp într-o vale disputată din Ladakh în nordul Indiei, incidentul fiind prima confruntare soldată cu victime între cele două țări din ultimii 40 de ani.

În urma confruntării și-au pierdut viața 20 de soldați indieni și un număr necunoscut de chinezi, provocând un val de furie și sentimente antichineze în India, punând presiune pe guvernul hindus naționalist.

Cele două țări s-au acuzat reciproc de provocarea confruntării și au trimis zeci de mii de soldați ca întăriri în regiune din luna iulie, discuțiile diplomatice și militare pentru relaxarea tensiunilor părând a fi în impas.

REFERINȚĂ: