Armata indiană a anuțat marți că a pierdut 20 de soldați în confruntarea cu armata chineză în zona disputată de graniță Ladakh, în nordul Indiei, în ceea ce a constituit prima confruntare militară cu victime în ultimii 45 de ani între cele două puteri nucleare asiatice, scrie AFP.

Ladakh, granita India - ChinaFoto: Google Maps

India anunțase inițial că a pierdut trei soldați, dar în cursul serii a precizat că alți 17 "grav răniți pe câmpul de luptă (...) au murit în urma rănilor, ridicând totalul victimelor la 20".

Un militar indian din regiune a declarat, sub acoperirea anonimatului, că nu s-au tras focuri de armă. "Nicio armă de foc nu a fost folosită. Au fost violențe corp la corp".

Ofițeri de rang înalt din cele două tabere discută în prezent la fața locului pentru a dezamorsa situația, afirma în cursul zilei un purtător de cuvânt al armatei indiene, adăugând că există victime „de ambele părți”.

Beijingul a acuzat India că a încălcat granița contestată și a provocat incidentul.

"În 15 iunie, trupele indiene au încălcat grav consensul bilateral și au depășit granița în două rânduri, înainte de a se deda la activități ilegale și de a provoca atacul soldaților chinezi, cu rezultatul unei grave confruntări fizice", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului chinez al Afacerilor externe, Zhao Lijian.

Cea mai recentă altercație soldată cu victime între militari chinezi și indieni data din 1975, când patru soldați indieni și-au pierdut viața în Arunachal Pradesh (est). De atunci, niciun glonț nu a mai fost tras peste granița chino-indiană.

Trupele celor două puteri asiatice s-au angajat de la începutul lui mai în mai multe confruntări de-a lungul graniței comune, în principal la Ladakh, și au adus întăriri mii de soldați. O criză pe care cele două părți afirmă că doresc să o rezolve diplomatic.

Dacă situația "nu este gestionată corect, ar putea degenera în ceva mult mai mare decât ne-am imaginat la început", avertizează Harsh V Pant, analist la Observer Research Foundation din New Delhi.

"China, cu infrastructurile sale mai bune și capacități militare superioare, crede că este momentul să provoace India, pentru a vedea până unde merge India", crede el.

India și China au mai multe litigii teritoriale, de lungă durată, în sectoarele Ladakh și Arunachal Pradesh.

Confruntările în zonele montane au devenit mai frecvente în ultimii ani, un gest interpretat de administrația Trump drept semnul unei agresivități în creștere a Beijingului în Asia.

Cel mai recent conflict deschis între cele două națiuni cele mai populate din lume este războiul fulger din 1962, când trupele indiene au fost rapid înfrânte de armata chineză.