Creșterea spectaculoasă a cererii pentru controversata schemă de obținere a pașapoartelor din Vanuatu a păstrat bugetul țării insulare din Pacific pe plus, în pofida pandemiei de COVID-19 și a unui ciclon care i-au sufocat sectorul turistic, principala sursă de venit a țării, relatează Reuters și The Guardian citând cifre oficiale.

Foto:

Autoritățile din Vanuatu au anunțat joi un surplus bugetar pentru primele șase luni din 2020 în valoare de 3,8 miliarde de vatu (aproximativ 34,16 milioane de dolari), alimentat de o creștere cu 32% a vânzărilor de pașapoarte care au adus 7,1 miliarde de vatu trezoreriei locale.

Creșterea cererilor pentru cetățenia micuței țări insulare a ajutat autoritățile să evite creșterea datoriei publice, multe state din regiune apelând la China și alți creditori pentru a rămâne pe linia de plutire, însă experții avertizează că vânzarea de pașapoarte riscă să afecteze relațiile cu alte țări precum Australia.

„O parte din persoanele care cumpără aceste pașapoarte se află pe lista roșie a Interpolului iar asta poate submina valoarea pașaportului”, avertizează Jonathan Pryke, directorul Programului pentru Insulele din Pacific din cadrul Institutului Lowy.

Vanuatu cere 130.000 de dolari pentru acordarea cetățeniei locale, oferind pașapoarte care pot fi folosite pentru deplasarea fără viză în peste 100 de țări și teritorii, printre care Uniunea Europeană, Marea Britanie, Rusia și Hong Kong - țări care pot fi greu de vizitat pentru cetățenii unor state.

Nu există nicio cerere de rezidență pentru cumpărarea cetățeniei Vanuatu, singurul criteriu de obținere a sa fiind plata celor 130.000 de dolari.

Schema este însă controversată, patru persoane pierzându-și cetățenia țării insulare după ce s-a descoperit că sunt pe lista de persoane căutate de Interpol.

Dar Vanuatu, care nu are impozit pe venitul persoanelor fizice sau pe profitul companiilor, afirmă că schema i-a permis adoptarea unui pachet de stimulare economică în valoare de 4,2 miliarde de vatu, unul din cele mai generoase din Pacific, după ce zeci de mii de persoane și-au pierdut locul de muncă ca urmare a închiderii granițelor.

Citește și: