Ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, vrea un nou indicator care să măsoare contribuțiile Berlinului la bugetul NATO, sugerând că țara sa ar putea suporta 10% din nevoile alianței, relatează Defense News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cifra se vrea a reflecta procentul „țintelor de planificare” calculate periodic de NATO, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului Apărării german pentru Defense News.

Un astfel de indicator ar putea surprinde mai precis eforturile Germaniei în ceea ce privește „banii, capabilitățile și angajamentele” decât actualul obiectiv de a cheltui 2% din Produsul Intern Brut, potrivit aceluiași purtător de cuvânt.

Kramp-Karrenbauer a încercat să scufunde ținta de 2% din PIB de mai mult timp, încurajată recent de efectele pe care le va avea pandemia de COVID-19.

Întrucât economiile vor fi puternic lovite la nivel mondial, orice obiective legate de PIB sunt prea volatile pentru a exprima actuala utilitate a membrilor alianței sau cel puțin așa sună argumentul ministrului german.

Oficialii germani responsabili de apărare și-au prezentat raționamentul într-un răspuns scris adresat luna trecută Partidului Liber Democrat, după cum a relatat ziarul TAZ. O interpelare ulterioară a partidului de extrema stângă Die Linke nu a reușit însă să clarifice mai mult câți bani ar urma să cheltuie Germania sub noua viziune.

Cheltuielile pentru apărare ale țării conduse de cancelarul Angela Merkel au ajuns la aproape 50 de miliarde de dolari în 2019 după ani consecutivi de majorări considerabile însă reprezintă în continuare doar 1,3% din PIB.

Neîndeplinirea de către Berlin a țintei oficiale NATO a fost un spin în relațiile transatlantice de mai mulți ani, cel mai recent președintele american Donald Trump justificând retragerea a aproape 12.000 de militari din Germania drept o formă de a pedepsi autoritățile germane.

Susținătorii procentului de 2% afirmă că indicatorul este cel mai imparțial posibil, nicio altă măsură nefiind atât de imună la interpretări și negocieri.

Până acum oficialii de la Berlin nu au răspuns acestui argument, admițând că întrucât țintele de planificare ale NATO sunt realizate pe termen atât de lung va fi dificil să prezinte numere concrete legate de noua lor propunere.

Citește și: