​Peste o sută de persoane au fost ucise și peste 5.000 rănite în urma enormelor explozii de marți iar serviciile de salvare și pompierii încearcă miercuri să găsească supraviețuitori, în ruinele fumegânde din portul din Beirut, scrie AFP.

Explozii in BeirutFoto: STR / AFP / Profimedia

Exploziile au fost atât de puternice încât au fost înregistrate de senzorii Institutului american de geofizică drept un cutremur cu magnitudinea de 3,3.

În epicentrul exploziei, al cărei suflu a fost resimțit până în insula Cipru, la peste 200 de kilometri distanță, peisajul pare apocaliptic.

----------------------------------

00.30:Folha online: Explozia de la Beirut are loc în cel mai rău moment din istoria recentă a țării

21.00:Marea Britanie va oferi un ajutor de 5,5 milioane de euro Libanului

19.51:Exploziile din Beirut: Cum au ajuns să fie stocate aproape 3.000 de tone de azotat de amoniu timp de șase ani în port și cum își pasează autoritățile responsabilitatea

19.10: Bilanțul exploziei din portul Beirutului se ridică la 135 de morți și 5.000 de răniți, a spus ministrul libanez al Sănătății (Reuters)

19.00:VIDEO Scene haotice în spitalele arhipline din Beirut, după exploziile din port / Oameni tratați la lumina telefoanelor

18.15: 21 de francezi au fost răniți potrivit Parchetului din Paris, care a spus că o anchetă a fost deschisă în Franța.

18.10: Numărul persoanelor decedate a crescut la peste 113, potrivit unui nou bilanț (Reuters)

17.15:Libanul va plasa oficialii portuari din Beirut sub arest la domiciliu - surse

15.43 Momentul în care redacția BBC din capitala Libanului este zguduită a fost surprins în timpul unui interviu online care avea loc chiar atunci când s-au produs exploziile.

14.52 Președintele Franței, Emmanuel Macron, va merge joi la Beirut, au confirmat surse oficiale citate de Guardian.

Libanul a fost sub jurisdicția Franței până la al Doilea Război Mondial, câștigându-și independența în 1943. Influențele se mai simt și astăzi, destul de mulți libanezi vorbind limba franceză.

12:43 Până la 300.000 de persoane au rămas fără domiciliu după exploziile care au provocat pagube de peste 3 miliarde de dolari (AFP, guvernatorul Beirutului)

10.34 Cele două explozii de proporții care au avut loc, marți, în zona portului din Beirut, au fost provocate de 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate în depozitul portului din Beirut și transportate, acum 6 ani, de cargoul Rhosus, sub pavilionul Republicii Moldova, dar proprietate a unui afacerist rus, scrie portalul Mold-street citat de RFI.

10.19 Președintele Iranului a oferit miercuri asistență Beirutului zguduit de o puternică explozie, precizând că poate trimite ajutoare medicale și poate prelua răniți, scrie Reuters.

"Sperăm că circumstanțele acestui incident vor fi stabilite cât mai curând posibil și pacea se va întoarce în Beirut”, a declarat Hassan Rouhani, potrivit televiziunii de stat.

09.51: Noi imagini panoramice care arată dezastrul din Beirut, după explozie.

08.51 Bilanțul morților a ajuns la 100, potrivit Reuters, și se așteaptă ca numărul victimelor să crească.

"Până acum, peste 4.000 de persoane au fost rănite și peste 100 ucise. Echipele noastre continuă cercetările și operațiunile de salvare", a afirmat miercuri dimineața Crucea Roșie libaneză.

08.31 Și președintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe familiilor afectate de tragedia din Beirut.

8.12 Locuitorii capitalei Libanului se trezesc miercuri într-un oraș devastat. Urmează zile de doliu pentru o țară care a cunoscut diviziuni profunde și aproape două decenii de război civil.

Mărturii ale oamenilor sunt publicate de presa internațională. ”Am văzut războiul, am simțit războiul”, spune un bărbat citat de Guardian. ”Este o catastrofă, nu am văzut niciodată așa ceva”, continuă acesta.

07.39 Nitratul de amoniu este un îngrășământ important, dar și un component cheie în explozibilele improvizate care au fost folosite de-a lungul vremii peste tot în lume, spune un expert citat de The Guardian, doctorul David Caldicott, consultant și profesor la Universitatea Națională din Australia.

Un exemplu este atentatul de la Oklahoma, din 1995 asupra clădirii guvernamentale în Oklahoma City, Oklahoma, Statele Unite. 168 de persoane și-au pierdut viața în urma atentatului, 680 au fost rănite.

07.12 ​Premierul Hassan Diab a anunţat că aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul portului din Beirut unde s-a produs marţi explozia care a provocat victime şi daune fără precedent în capitala libaneză, transmite miercuri AFP citată de Agerpres.

06:50 Leila Molana-Allen, corespondentul în Orientul Mijlociu al France24 a discutat cu BBC World Service de la Beirut.”Spitalele abia fac față”. Ea a fost tratată în primele ore ale dimineții pentru răni care nu i-au pus viața în pericol și a spus că asistentele s-au trezit cu 300 de pacienți în doar câteva ore. „Se descurcau cu anumite tipuri de antibiotice, dar nu mai aveau rezerve de tetanos. Spitalele se luptau deja cu aprovizionarea din cauza crizei economice. La început, mulți oameni au presupus că explozia a fost un fel de atac, dar li s-a spus ulterior că a fost cauzată de depozite imense de azotat de amoniu. „Odată ce oamenii au început să conștientizeze că acest lucru a fost rezultatul unei neglijențe a guvernului furia și tristețea oamenilor este de nedescris", a spus ea.

05:45 Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat pe Twitter că Franţa va trimite la Beirut "mai multe tone de materiale sanitare" şi un detaşament de securitate civilă.

05:00 Crucea Roșie Beirut solicită cetățenilor să meargă să doneze de urgență sânge. E nevoie de donații de sânge, spitalele își supra-solicită generatoarele pentru a putea face față intervențiilor chirurgicale, iar medicii au cerut pacienților non-urgenți să se externeze pentru a lăsa loc urgențelor.

Citește și: