Curtea Federală a Canadei a invalidat, miercuri, un acord controversat cu Statele Unite, care prevedea că o persoană care solicită azil trebuie să depună cererea în prima țară în care intră, fie Canada, fie Statele Unite, potrivit AFP.

migranti suaFoto: Captura BBC

Curtea a decis că acest „Acord de țară terță sigură”, un acord încheiat în 2004 și denunțat de asociațiile de apărare a refugiaților, a încălcat Carta canadiană a drepturilor și libertăților.

Această cartă prevede în special că „toată lumea are dreptul la viață, la libertate și la securitatea persoanei”, a amintit judecătorul Ann Marie McDonald în hotărârea sa.

Cu toate acestea, instanța a suspendat aplicarea hotărârii sale timp de șase luni, pentru a da timp Parlamentului să răspundă.

Mai multe asociații de apărare a refugiaților au denunțat în mod repetat acest acord. Ei cred că Statele Unite ale Americii, după ce Donald Trump a îngreunat regulile privind azilul, nu mai este o „țară sigură” pentru refugiați.

Acest acord nu se aplică solicitanților de azil care reușesc să ajungă în Canada prin evitarea trecerilor de frontieră, cum ar fi cele de pe Roxham Road, o șosea din statul New York, care se termină la granița cu provincia Quebec. Apoi li se asigură că cererea lor este examinată de autoritățile canadiene.

În câțiva ani, zeci de mii de oameni au trecut granița american-canadiană pentru a-și depune cererea de azil în Canada.

Curtea Federală a fost sesizată de mai multe asociații, inclusiv Amnesty International. Ei credeau că, întorcând unii solicitanți de azil în Statele Unite, unde riscau să fie reținuți, Canada i-a expus la încălcarea drepturilor lor fundamentale.