Premierul ungar Viktor Orban l-a acuzat duminică pe omologul său olandez că vrea să "pedepsească financiar" Ungaria prin insistența de a condiționa alocarea fondurilor europene de respectarea statului de drept, scrie AFFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu știu din ce motiv personal premierul olandez mă detestă pe mine sau Ungaria. Mă atacă atât de dur. Și spune foarte clar că deoarece Ungaria, în opinia lui, nu respectă statul de drept, ea trebuie pedepsită financiar", a declarat el, într-o conferință de presă, la Bruxelles.

Comisia Europeană a propus crearea unei legături directe între alocarea ajutoarelor financiare prevăzute în Fondul de relansare și statul de drept. Ungaria, Polonia și Slovenia se opun unei astfel de condiționări.

Budapesta apreciază că există alte mecanisme în tratate pentru a garanta statul de drept. Ungaria se află sub incidența unei proceduri denumite "Articolul 7", declanșată de Parlamentul European. Mai multe audieri au avut loc în consiliul de miniștri pentru a discuta situația din Ungaria dar nicio decizie nu a fost adoptată deocamdată.

Poziția lui Mark Rutte "nu este acceptabilă", a spus Orban, deoarece procedura în curs nu a oferit încă concluzii privind statul de drept în Ungaria.

"În loc să creați un nou mecanism, terminați ce ați inițiat deja, luați o decizie asupra Ungariei cât mai curând posibil", a afirmat premierul suveranist.

În opinia sa, crearea unui "nou mecanism" ar cere "săptămâni de negocieri", deoarece ar trebui modificate tratatele.

Chestiunea statului de drept este unul dintre numeroasele puncte spinoase la summitul de la Bruxelles. Ea a fost discutată sâmbătă seara la dineul șefilor de stat și de guvern. Un diplomat a explicat că Rutte și premierul finlandez Sanna Marin au susținut ferm această propunere.

"În cele din urmă, nu cred că acest summit va eșua din cauza banilor", a apreciat această sursă, citând opoziția Orban-Rutte drept unul dintre punctele de blocaj. "Problema este că aceste chestiuni sunt fundamentale și nu vor fi rezolvate printr-un simplu al doilea summit", a adăugat diplomatul.