Președintele în exercițiu al Poloniei, conservatorul Andrzej Duda, se află cu un ușor avans în fața contracandidatului său, liberal Rafal Trzaskowski, în scrutinul prezidențial desfășurat duminică, potrivit unui exit-poll difuzat la închiderea urnelor, anunță Reuters.

Andrzej DudaFoto: CNP/AdMedia / Sipa Press / Profimedia

Coform exit-poll-ului citat de Reuters, Andrzej Duda, un aliat al partidul naționalist aflat la putere Lege şi Justiţie (PiS), ar fi obținut 50,4% din voturi.

De cealaltă parte, primarul Varşoviei, Rafal Trzaskowski, susţinut de principalul partid de opoziţie, Platforma Civică (PO), ar fi fost votat de 49,6% din alegători.

Exit-poll-ul realizat de institutul Ipsos are o marjă de eroare de +/- 2%.

Primele rezultate preliminare oficiale sunt așteptate luni.

Prezența la vot a fost una foarte ridicată, de 68,9%, notează AFP.

30 de milioane de polonezi chemați la vot

Polonezii au votat duminică în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, după două săptămâni de la primul tur câştigat de actualul șef al statului, Andrzej Duda, dar fără majoritate absolută.

Adversarul lui Duda în turul decisiv de duminică a fost primarul liberal al Varşoviei, Rafal Trzaskowski, care a candidat din partea celei mai mari formaţiuni politice de opoziţie, Platforma Civilă, de centru. Duda este aliat al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS) aflat la guvernare.

Circa 30 de milioane de polonezi au fost aşteptaţi să-şi aleagă preşedintele, inclusiv peste o jumătate de milion de alegători din afara ţării.

Mulţi dintre ei votează prin corespondenţă, din cauza restricţiilor impuse de pandemia de Covid-19, care a determinat şi amânarea alegerilor prezidenţiale iniţial programate pentru luna mai.

Ultimele sondaje indicau şanse egale între cei doi candidaţi.

Rezultatul scrutinului va fi decisiv pentru viitorul guvernului PiS, pe care criticii îl acuză de subminarea libertăţilor democratice dobândite la căderea comunismului, acum trei decenii.

Va fi de asemenea un rezultat cu profunde implicații pentru relațiile viitoare ale Poloniei cu Uniunea Europeană, punctează Reuters.

Între conservatorism sau europenism

Andrzej Duda, președintele exponent al partidului ultra-conservator Lege și Justiție (PiS, acronim de la polonezul Prawo I Sprawiedliwość) aflat la putere, a manipulat Curtea Constituțională pentru a o adapta dorințelor executivului, lucru care nu a plăcut mult Bruxellesului, nota luna trecută canalul paneuropean de ştiri Euronews, citat de Rador.

Duda a candidat pentru al doilea și ultimul mandat și e favoritul scrutinului. Cu toate acestea, întâietatea sa este puternic afectată de ascensiunea singurului rival adevărat, candidatul Platformei Civice (PO, Platforma Obywatelska) care reprezintă principala opoziție, adică de primarul Varșoviei, Rafał Trzaskowski.

Cine este Trzaskowski

Liberal și poliglot, în vârstă de 48 de ani, întruchipează acea elită cosmopolită și pro-europeană care a fost mereu ţinta atacurilor guvernamentale. Trzaskowski este unul dintre membrii rețelei de primari ai capitalelor din țările Grupului Visegrád - Budapesta, Praga, Bratislava ... - care se opun guvernelor autoritare și eurosceptice. A obținut peste un milion și jumătate de semnături în doar patru zile (100.000 erau suficiente pentru a-i valida candidatura la președinția țării) şi, potrivit sondajelor, reprezintă singura amenințare reală pentru actualul preşedinte.

Acesta este motivul pentru care Duda s-a dus la Washington (fiind primul lider străin care a fost primit la Casa Albă de la începutul pandemiei) pentru a obține sprijinul puternicului aliat american care ar putea recompensa Polonia prin transferul unei puternice garnizoane militare, mai nota Euronews.