Vacanțele anulate sunt o dezamăgire, dar există o modalitate prin care familiile pot compensa. Toată lumea a fost afectată de coronavirus într-un fel sau altul. Pentru unii, viața a fost dată peste cap de pierderea unei persoane dragi iar alții, care au fost afectați de virus au reușit, din fericire, să îl învingă. Între timp, marea majoritate a fost nevoită să își pună obiceiurile zilnice în așteptare având în vedere că traiul lor a fost pus în pericol și libertatea a fost limitată, potrivit The Irish Times.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Cu toate că lumea începe să revină la normal relaxând cu prudență restricțiile, multe planuri de vacanță au fost anulate iar visele au fost puse în așteptare.

Ca și alte milioane de persoane, trebuia să merg în vacanță săptămâna aceasta. Călătoria a fost planificată și rezervată la începutul anului iar întreaga familie aștepta cu nerăbdare revederea. Și pentru a pune sare pe rana, fratele meu care locuiește în nord-vestul Americii trebuia să ni se alăture cu familia sa.

Din cauza distanței geografice dintre noi și a logisticii rezervării unui zbor pentru un grup de cinci persoane care ar parcurge un ocean și un teritoriu imens, întâlnirile cu familia sunt rare și au trecut mai bine de cinci ani de când ne-am văzut ultima dată.

Nici nu mai trebuie să precizez că toată familia aștepta cu nerăbdare și acum suntem cu totul dezamăgiți.

Însă nu suntem singurii - familiile din toată lumea plănuiau să petreacă momente fericite împreună pe parcursul lunilor următoare, iar mulți sunt necăjiți având în vedere că nu pot face acest lucru.

"Când am realizat că vacanța de vară nu va mai fi posibilă, am fost foarte afectată”

Terapeutul specializat în masaj Keri Denney a planificat o călătorie în Texas pentru sărbătorirea aniversării de 80 de ani a mătușii sale, unde un grup extins de membri ai familiei plănuiau să se adune din toate colțurile lumii.

„Bineînțeles că vreau ca toți să fie în siguranță și sănătoși, dar sunt într-adevăr mâhnită că nu-mi voi vedea familia anul acesta așa cum mă așteptăm”, spune ea.

"Îmi place să călătoresc, dar știu că acum este necesar să stau acasă".

Coafeza Maire O´Connor este, de asemenea, conștientă de motivul pentru care a trebuit să își anuleze vacanța, dar spune că este foarte dificil să facă față situației.

"Luna aceasta trebuia să merg în Italia cu doi prieteni, iar zborurile noastre au fost anulate, așa că nu am avut de ales decât să rămânem acasă”, spune ea. „Așteptam cu nerăbdare vacanța, deoarece nu mai călătorisem împreună și toți aveam nevoie de o pauză, în special după ultimele luni de carantină".

„Locul meu de muncă a fost inexistent din martie și mă simțeam deprimată, foarte neliniștită și, dacă sunt sinceră, aproape depresivă, așa că, atunci când mi-am dat seama că vacanța de vara nu va mai fi posibilă, am fost foarte afectată".

„Firește, cunosc motivele pentru care nu pot călători, dar asta nu m-a împiedicat să mă simt foarte deprimată, chiar și acum, mă străduiesc să îmi recapăt entuziasmul pentru alte planuri, având în vedere că posibilitatea unei alte călătorii în străinătate nu este prea promițătoare".

Psihoterapeutul Stella O´Malley precizează că O´Connor nu este singura persoană cu această stare de spirit deprimată.

„Carantina a fost foarte dificilă pentru unele persoane și am descoperit multe relatări despre sentimente extreme de singurătate și îndurerare", afirmă ea.

„Unele persoane evită lumea, întrucât s-au obișnuit să fie singuri și nu pot face față revenirii în lume - totul necesită un efort prea mare iar aceștia se simt neliniștiți".

"Va fi o vară mai lentă, cu mai puține planuri, dar, cu atitudinea potrivită, ar putea fi o experiență mai valoroasă"

„Deci, ar putea fi util să atrageți ușor oamenii din zona de confort disfuncțional prin intermediul unor activități simple, cum ar fi o plimbare locală, mai degrabă decât o zi încărcată. Conversații chibzuite care includ discuții despre cât de îngrijorătoare și dificile au fost ultimele luni pot fi benefice. De asemenea, o întâlnire cu cineva pentru o cafea în aer liber în parcul din zona poate fi folositoare, deoarece acest lucru nu va fi stresant, iar natura poate fi foarte liniștitoare".

Expertul din Dublin spune că ar trebui să folosim acest timp pentru a încerca să devenim mai recunoscători pentru lucrurile simple ale vieții.

"Pot empatiza pe deplin cu familiile care se simt dezamăgite văzând că planurile lor minunate de vacanță au fost ruinate din cauza pandemiei de Covid-19 și, cu toate acestea, există o perspectivă mai vastă care poate fi descoperită cu această ocazie", afirmă ea. „În fiecare an, unul dintre copii merge în tabără în timp ce altul este plecat cu prietenii, dar anul acesta familia este strânsă la un loc așadar există o oportunitate de conectare care probabil nu va mai reapărea și poate fi mai durabilă decât conexiunea superficială care are loc în vacanțele de vară.

"Va fi o vară mai lentă, cu mai puține planuri, dar, cu atitudinea potrivită, ar putea fi o experiență mai valoroasă iar părinții pot considera că odraslele lor vor avea acces la o „vară a anilor ’80” fără stres, cu o atmosferă leneșă dar liberă.

„Vara aceasta nu va include graba de a te urca în mașină la timp; nici pregătirea și despachetarea complicată a bagajelor, nu vor mai exista cozi lungi pentru diverse activități și nici stresul aferent - în schimb am putea profita de o lecție de viață care este: învață cum să îți creezi singur o viață distractivă".

"A fi conectaţi cu mulțumirea de sine ne ajută să ne simțim mai bine"

Psihologul Peadar Maxwell de la Wexford este de acord și afirmă că ar trebui să facem tot posibilul pentru a încerca să ne concentrăm asupra lucrurilor bune din viața noastră.

„Mulți dintre noi avem norocul de a avea o sănătate bună, prieteni, familie și un loc de muncă”, afirmă acesta. „Alții sunt îndurerați, se simt bolnavi sau sunt extrem de neliniștiți în privința faptului că persoanele dragi se îmbolnăvesc sau că și-au pierdut veniturile. Așadar, trebuie să fim recunoscători pentru ce avem și pentru lucrurile frumoase din viața noastră în timpul acestei crize medicale iar a fi în legătură cu mulțumirea de sine ne ajută să ne simțim mai bine și să ne comportăm într-un mod pozitiv.

„Cu toate acestea, avem dreptul de a simți dezamăgire și de a împărtăși aceste sentimente de tristețe cu ceilalți, cu condiția să fim conștienți de experiențele lor. Există atât de multe pierderi în timpul pandemiei de Covid, de la sport, la recitaluri, călătorii, sărbători și aniversări. Nunțile au fost anulate și momentele speciale ale vieții nu au fost sărbătorite în modul planificat. Dispariţia libertății de a călători este de asemenea o pierdere, iar o persoană sau o familie are dreptul de a fi tristă sau dezamăgită în acest sens. Dar aveți grijă să nu umbriți accidental pierderea altei persoane - ascultați tristețea lor și apoi gândiți-vă care este cel mai bun moment să vă împărtășiți mâhnirea.

Maxwell spune că, deși nivelul de dezamăgire al tuturor va fi diferit, ar trebui să încercăm cu toții să plănuim alternative.

„Pe cât de curând posibil, plănuiește ceva”, recomandă el. „Dacă este posibil și în limita restricțiilor, încercați să plănuiți ceva distractiv, odihnitor sau poate doar o schimbare de rutină. Pentru că, dacă nu este fezabil să plecăm în vacanță, trebuie să fim înțelegători și în siguranță și să găsim bucurie în ceea ce este disponibil. Menținerea speranței este importantă - deoarece lucrurile se vor îmbunătăți”. (RADOR)