O nouă lege privind consimțământul sexual a antrenat o creștere puternică (+75%) a condamnărilor pentru viol în Suedia, potrivit unui bilanț efectuat la doi ani după adoptarea acestui text legislativ, în marja mișcării #MeToo, și care extinde calificarea penală a violului, scrie AFP.

FemeieFoto: MorgueFile.com

Legea, denumită și "samtyckeslagen" ("legea consimțământului"), a intrat în vigoare în iulie 2018. Ea prevede că o persoană este vinovată de viol, chiar în absența amenințării sau a violenței, dacă a realizat un act sexual cu o altă persoană care nu a participat "liber".

Textul, adoptat în contextul mișcării #MeToo, a introdus și o nouă acuzație, "viol prin neglijență", pentru cazurile în care "cineva ar fi trebuit să fie conștient de riscul ca cealaltă persoană să nu participe în mod voluntar" la actul sexual.

Potrivit unui studiu al Consiliului național pentru prevenția criminalității (Bra), numărul condamnărilor pentru viol a crescut cu 75% în regat după adoptarea legii, de la 190 în 2017 la 333 în 2019.

12 condamnări pentru "viol prin neglijență" au fost pronunțate în 2019.

"Se pare că, în majoritatea cazurilor, a umplut un vid în materie de abuzuri sexuale", crede Stina Holmberg, coautoare a studiului.

Cercetătorii spun însă că legea nu este suficientă pentru a elimina complet "zona gri" a cazurilor de viol, adeseori legate de lipsa de dovezi.