Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a criticat miercuri politica Chinei de a acorda împrumuturi țărilor africane, într-o declarație cu privire la summitul săptămânii trecute China-Africa, afirmând că aceasta creează o povară nesustenabilă a datoriei și ascunde corupția, potrivit AFP.

Mike PompeoFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Deoarece China este „de departe cel mai mare creditor bilateral al guvernului african”, Pompeo a spus că „cea mai mare parte a asistenței externe din SUA vine sub formă de granturi mai degrabă decât de împrumuturi, pentru a promova o creștere economică transparentă, condusă de sectorul privat, iar de asta beneficiază toate părțile.

Mike Pompeo i-a avertizat vineri pe europeni de riscurile „dependenței” de China, despre care a spus că amenință democrațiile occidentale, potrivit AFP.

"Partidul Comunist Chinez vrea să vă forțeze să alegeți" între Statele Unite și China, a avertizat el în timpul unui discurs virtual la Summit-ul privind democrația de la Copenhaga.

"Nu putem alege această alternativă fără a nega cine suntem. Democrațiile care depind de regimurile autoritare nu-și merită renumele", a spus el.

"Sper să aud mai multe declarații publice din Europa despre provocarea chineză", a adăugat secretarul de stat într-unul dintre cele mai pronunțate discursuri ale sale până în prezent împotriva Beijingului.

"Trebuie să vorbim clar. Mai presus de toate, trebuie să acționăm decisiv pentru a nu lăsa loc niciunei confuzii în alegerea dintre tiranie și libertate", a insistat Mike Pompeo, la două zile după întâlnirea cu înaltul oficial chinez Yang Jiechi în Hawaii.