Europa plăteşte un preţ piperat pentru externalizarea în China a producţiei vitale de echipamente sanitare

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 13 aprilie 2020, 23:17 Actualitate | Internaţional


Transport materiale sanitare
Foto: Captura video
Înainte ca situaţia să fie evidenţiată de pandemia de coronavirus, puţini din Europa sau SUA îşi dădeau seama cât de mare este dependenţa ţărilor lor de livrările vitale de natură sanitară din Asia.

Decenii la rând, ţările occidentale au externalizat producţia de măşti chirurgicale, ventilatoare, echipamente de protecţie personală şi medicamente în ţări cu costuri mici ale muncii şi restricţii de mediu scăzute, în principal China.

Sub lovitura dezastrului, guvernele occidentale au fost silite să procedeze în mod scandalos pentru a obţine astfel de mărfuri, deseori în detrimentul unor vechi aliaţi, scrie Irish Times, citat de Rador.

În Franţa, de exemplu, rezerva de măşti chirurgicale era de 140 de milioane de bucăţi, faţă de un miliard cu un deceniu în urmă. Ar trebui ca specialiştii din domeniul îngrijirii sănătăţii să-şi schimbe măştile cel puţin o dată la patru ore.

În timpul unei vizite la principalul producător de măşti chirurgicale FFP2 din Franţa, fabrica Kolmi-Hopen, aflată în proprietate canadiană, preşedintele Emmanuel Macron a spus că deciziile autorităţilor s-au bazat pe "certitudinea că măştile de înaltă calitate produse în cealaltă parte a lumii puteau fi cu uşurinţă importate, aşa că nu exista niciun motiv pentru a le stoca masiv".

Suveranitate

Franţa şi Europa şi-au învăţat lecţia, insistă Macron. "Ziua de după nu va semăna cu zilele dinainte. Trebuie să ne reconstruim suveranitatea naţională şi europeană."

"Nimeni nu era pregătit, nicăieri în lume", spune un consilier al lui Macron. Pe termen scurt, fiecare ţară îşi maximizează toate capacităţile de producţie naţionale pe care le poate salva şi se zbate să cumpere din China. Când criza va trece, "UE trebuie să protejeze sectoarele strategice, să aducă înapoi anumite sectoare industriale, să sporească capacitatea de fabricaţie şi stocare în domeniile pe care le-am neglijat decenii la rând, precum medicina."

Aproximativ 80% din substanţele active folosite în medicina franceză sunt produse în străinătate, în principal în China şi India. "În curând vom duce lipsă de medicamente esenţiale pentru tratarea pacienţilor de Covid-19 în unităţile de terapie intensivă", au avertizat directorii a nouă mari spitale europene, citaţi de Le Monde, la sfârşitul lunii martie.

Aceste categorii de medicamente - anestezice şi tranchilizante - sunt esenţiale pentru tratarea Covid19, conform medicilor intervievaţi de Radio France.

Pacienţii din unităţile de terapie intensivă dezvoltă deseori infecţii la plămâni, pentru care au nevoie de antibiotice, spune Jean-Pierre Thierry de la France Assos Sante. "De obicei, există destule antibiotice, dar practic nu există fabrici care să le producă în afara Chinei şi Indiei."

90% din livrările mondiale de penicilină, folosită la fabricarea antibioticelor, sunt asigurate de China. India, care suferă şi ea din cauza pandemiei, a limitat exporturile a 26 de medicamente şi substanţe active.

Medicii francezi au înlocuit produse de bază folosite de mult timp, percum valium, cu medicamente din care există stocuri limitate. Ei experimentează folosirea unor doze mai mici pentru a conserva rezervele. Unii pledează pentru folosirea unor sedative veterinare. Macron a anunţat că a depus "comenzi masive" pentru a completa rezervele.

Penurie de măşti

Lipsa de măşti se resimte cel mai acut, nu doar în Franţa. "În pofida avertismentelor lansate de decenii de experţi, în special după depăşirea la limită a epidemiei din 2002-2004 de SARS, tot nu erau pregătiţi pentru această pandemie şi nu ne-am sporit producţia internă atunci când am putut, iar acum există o penurie de măşti", scrie reporterul David Leonhardt de la New York Times.

Aproximativ 7.000 de fabrici chinezeşti produc acum măşti chirurgicale, faţă de 4.000 înainte de pandemie. Conform cifrelor oficiale, Republica Populară şi-a crescut de cinci ori producţia de măşti, în februarie. Fabricantul auto chinez BYD a înfiinţat cea mai mare linie de asamblare de măşti din lume şi fabrică 10 milioane zilnic, relatează Le Monde. Şi producătorii chinezi de smartphone-uri şi tampoane de protecţie pentru incontinenţă s-au convertit la producţia de măşti.

Industria franceză se zbate şi ea să se adapteze la pandemie. Compania Kolmi-Hopen, vizitată de Macron, şi-a sporit forţa de muncă cu 50% şi funcţionează 24/7. La sfârşitul lunii aprilie, va ajunge la o creştere a producţiei, de la 3,3 milioane, la 10 milioane de măşti săptămânal - totuşi doar o fracţiune din miliardele de măşti comandate de Franţa în China.
Air Liquide, principalul fabricant francez de ventilatoare necesare pentru tratarea Covid-19, este în curs de extindere a producţiei de la 200 la 10.000 aparate lunar. Inginerii de la compania Schneider Electric, PSA şi Valeo transformă liniile de fabricaţie anterior destinate echipamentelor electrice şi fabricaţiei de autoturisme astfel încât să ajute la fabricarea de ventilatoare.

Macron a făcut înainte campanie pentru suveranitatea europeană în industriile viitorului, precum inteligenţa artificială şi energia regenerabilă. Pandemia a transferat atenţia asupra sectoarelor industriale tradiţionale, de bază.

Muncitorii şomeri de la ultima unitate care mai fabrica butelii de oxigen în Europa, la Clermont-Ferrand, militează pentru redeschiderea acesteia, deoarece acele butelii sunt necesare pentru aparatele de respirat. Fabrica era în proprietatea grupului britanic Luxfer.

Foşti angajaţi de la o fabrică de măşti chirurgicale FFP2 de la Plaintel, din Brittany, speră şi ei că criza le-ar putea readuce locurile de muncă. Fabrica lor a fost cumpărată de grupul american Honeywell în 2010. Americanii au închis unitatea şi i-au vândut utilajele ca fier vechi, în 2018, când producţia care mai rămăsese a fost externalizată în Tunisia.

Atât fabrica de oxigen cât şi cea de măşti chirurgicale erau profitabile. Doar că nu erau suficient de rentabile pentru proprietarii lor britanici şi americani. (Irish Times, preluare Rador)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9916 vizualizari

 • +10 (16 voturi)    
  Lol (Luni, 13 aprilie 2020, 23:30)

  mitg [utilizator]

  "Americanii au închis unitatea şi i-au vândut utilajele ca fier vechi, în 2018, când producţia care mai rămăsese a fost externalizată în Tunisia."

  Cand vrei free market, obtii free market ...
 • +21 (23 voturi)    
  am mai scis altadata...... (Luni, 13 aprilie 2020, 23:38)

  minus [utilizator]

  doar China mai face fermoare. Daca ziceti ca este lucru de nimic, umblati de acum fara sa mai trageti fermoarul....

  Europenii si americanii trebuie sa inteleaga ca s-a terminat.smecheria cu vandutul management si leadership unora care chiar muncesc...
  Zeul rentabilitatatii ne-a invatat destul prostii (apropo, dupa socotelile astea, nu prea e rentabil sa ai o surubelnita in casa, dar daca nu o ai, constati ca unghia nu este suficienta....).
  Trebuie sa reinvatam ca productia fizica nu e pentru altii nici serviciile nu rezolva problemele in vreme de criza. Ca aceasta, de exemplu.
  • +2 (14 voturi)    
   fermoarele (Marţi, 14 aprilie 2020, 0:36)

   nikita11 [utilizator] i-a raspuns lui minus

   le-a facut china mai tot timpul. cele serioase. Acuma sincer crezi ca cele mai multe lucruri sunt din china ca nu se produc si prin europa sau pt ca oamenii(si nu neaparat statele) au preferat sa dea bani putini pe chinezareli? asta-i una. Si a 2-a e ca nici chinezarelile nu mai sunt ce-au fost, incep sa faca concurenta puternica si la calitate... ceea ce ne duce la gandul ca s-ar putea ca si capitalistii sa fie ahtiati dupa profit daca lumea prefera china de cele mai multe ori.
   Per total eu zic ca ne-au tras-o. Ne-a infectat si tot ei ne vand solutia. Cam ca si cu virusii criptografici, tre sa dam banu sa ne scoata din belea.
   Dar macronul are dreptate, europa ve rezolva in cativa ani problema. La fel si sua. Creatul de job-uri false in stil european(pentru a rezolva birocratii) trebuie sa se transforme in job-uri adevarate. Cum adica mah sa trebuiasca consultanta pentru accesarea de fonduri? Uite cum au mai creat niste joburi false printr-o birocratie excesiva.
  • -1 (7 voturi)    
   nu numai (Marţi, 14 aprilie 2020, 1:59)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui minus

   IKEA taie padurea amazoniana, trimite lemnul in China iar de acolo se face distributia mobilei in toata lumea.

   este o risipa incredibila de resurse peste tot in sitemul asta global.
 • +8 (8 voturi)    
  China (Marţi, 14 aprilie 2020, 4:06)

  OmniStudio [utilizator]

  este o tara fundamentalist comunista. Aceasta este problema.
  In care s-a pompat tehnologie, astfei incat in 30 de ani au "sarit" de la creioane cu guma in cap si lenjerie de bumbac la computere si nave cosmice.

  Iar acum joaca pe degete toata planeta, caci fabricile de chimicale pentru medicamente le-am mutat la ei, si pentru ca pe flacon am scris "made in USA", ne-am frecat palmele de ce profit facem. Egal cu "made in UK, Germany, France" samd. Si nu au nici o tresarire de constiinta cand au scumpit peste noapte de 10 ori pretul. Nici ca au vandut masti defecte, ca le-au vandut italienilor ceea ce au primit ca ajutor de la ei cu o luna inainte, nici ca au ascuns adevarata dimensiune a grozaviei. Pentru ca "tezele Partidului" sunt tot ce au mai sfant.
  • +1 (3 voturi)    
   E complicat (Marţi, 14 aprilie 2020, 10:23)

   SKBjull [utilizator] i-a raspuns lui OmniStudio

   China are 20% din populația globală. India alte 20 de procente.

   Vestul a înțeles repede că nu poate trăi într-o bulă într-o lume globalizată. De aceea s-a pompat tehnologie în cele două. Cele două erau locul 1 și 2 ca pondere în PIB-ul mondial înainte să vină coloniștii și acolo este locul lor și acum, doar că inerția unei populații atât de mari este imensă, mai ales după ce elitele intelectuale au fost eliminate de câteva ori în câteva sute de ani.

   S-a pompat tehnologie în China o vreme pentru reparații istorice, din motive umanitare, etc,dar acum nu mai e foamete acolo, a sosit momentul să fie decuplat Partidul de la multe, tocmai fiindcă nu a apreciat cadoul. Medicină, 5G, panouri solare, etc, toate industriile viitorului sunt acum încet-încet repatriate, sub diferite pretexte, mai mult sau mai puțin transparente. India pare că rămâne cu IT-ul.
 • 0 (2 voturi)    
  totul (Marţi, 14 aprilie 2020, 9:54)

  costelo999 [utilizator]

  se invirte in jurul profitului, daca este profitabil atunci producem nu ne intereseaza sanatatea oamenilor, locurile de munca, poluarea, etc, firmele vor profit cit mai mare, reloca productia in locuri profitabile, iar cind vine o cerere enorma de produse, livrarea se face cu sincope, poate sa fie o pandemie, o calamitate naturala, poate un razboi (ce faci daca nu ai munitie, sau daca nu functioneaza cum trebuie, sau daca inamicul are aceeasi arma?), asa sunt marile corporatii, muta productia unde vor ele, cum vor ele, nu le intereseaza oamenii, le intereseaza profitul.
 • +1 (1 vot)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 aprilie 2020, 15:03)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by