Parlamentul European va investiga încălcarea regulilor comunitare privind protecția animalelor în timpul transportării
Noua comisie de anchetă, înființată cu 605 voturi pentru, 53 împotrivă și 31 de abțineri, va investiga neregulile raportate în aplicarea legilor Uniunii Europene privind protecția animalelor în timpul transportării și operațiunilor conexe în interiorul EU și afara acesteia, fiind vizat transportul aerian, maritim și feroviar. Noul organism se va concentra pe verificarea modalității în care regulile UE sunt implementate de către statele membre și modul în care Comisia Europeană se asigură de executarea directivelor.
Europarlamentarii vor investiga de asemenea pretinsele eșecuri ale Comisiei Europene de a lua măsuri în privința dovezilor că regulile UE privind transportarea animalelor sunt încălcate în mod grav și sistematic, fiind suspectată lipsa de conformare într-o serie largă de dispoziții privind protecția animalelor.
Comisia de anchetă va fi alcătuită din 30 de parlamentari europeni și va avea la dispoziție 12 luni pentru a formula un raport cu privire la concluziile la care a ajuns.
Anunțul PE vine după ce parlamentarii europeni au dezbatut la finalul anului trecut, în plenul reunit de la Strasbourg, despre modalitățile de îmbunătățire a calității vieții animalelor în timpul transportului către țări terțe, după cazul navei cu peste 14.000 de oi la bord ce s-a scufundat în largul coastelor României.
Mare parte din deputații europeni au cerut înăsprirea legislației în domeniu și chiar interzicerea transportului de animale vii către țări din afara UE, în timp ce europarlamentari români au pledat pentru apărarea intereselor crescătorilor și au insistat asupra respectării regulilor existente.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Orban: Cine atacă premierul trebuie să plece acasă /Cîțu: Le aduc aminte colegilor din coaliție că au de făcut o nominalizare pentru Ministerul Sănătății
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani