Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, a avertizat sâmbătă că înaintarea forţelor Guvernului de uniune naţională (GNA), sprijinite de Ankara, spre oraşul strategic Sirte, în Libia, ar putea conduce la o intervenţie directă a Egiptului, pe fondul tensiunilor cu Turcia, scrie Agerpres, citând AFP.

Cu susţinerea Ankarei, forţele loiale GNA - cu sediul la Tripoli şi recunoscut de ONU - au obţinut importante victorii de la începutul lui iunie, eliberând întreg nord-vestul Libiei.

Trupele rivale mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul Libiei sprijinit printre alţii de Egipt, au fost obligate să cedeze teren în ultimele săptămâni, semn al eşecului ofensivei lor asupra capitalei Tripoli, lansată în aprilie 2019.

Forţele GNA sunt în prezent încetinite în avansul lor spre oraşul Sirte de pe malul Mării Mediterane, punct strategic spre estul ţării şi sub controlul mareşalului Haftar.

Oraş natal al fostului dictator Muammar Gaddafi - alungat de la putere şi ucis în 2011 -, Sirte, împreună cu Al-Jufra mai la sud, reprezintă o "linie roşie", a subliniat al-Sisi într-o declaraţie televizată. Dacă această linie este depăşită, securitatea Egiptului, care împarte o frontieră permeabilă cu Libia, va necesita o "intervenţie directă" a forţelor egiptene în ţară, a declarat el.