Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a decis să retragă Statele Unite de la negocierile cu oficialii Uniunii Europene referitore la taxarea servicilor digitale, după ce nu au reuşit să obţină niciun fel de progres, a declarat miercuri reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer, citat de Reuters și preluat de news.ro.

Steven MnuchinFoto: Wikipedia

Lighthizer le-a spus parlamentarilor din SUA că el încă crede că este necesar un regim internaţional pentru impozite, dar că discuţiile cu ţările europene nu s-au dovedit fructuoase.

”Nu făceam niciun progres, iar secretarul a luat decizia că ... mai degrabă decât să eşueze de la sine, mai bine să spunem că nu mai suntem implicaţi în negocieri”, a spus el în timpul unei audieri în comisia pentru fiscalitate.

Un purtător de cuvânt al Trezoreriei nu a dorit să comenteze.

Comentariile lui Lighthizer marchează prima confirmare oficială a unei informaţii publicate anterior de publicaţia Financial Times, potrivit căreia Mnuchin a cerut suspendarea discuţiilor, într-o scrisoare din 12 iunie adresată unor oficiali de top din Franţa, Spania, Marea Britanie şi Italia.

Lighthizer a lansat în această lună investigaţii pentru a determina dacă taxele pe servicii digitale care sunt adoptate sau luate în considerare de 10 ţări - Austria, Brazilia, Republica Cehă, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Italia, Spania, Turcia şi Marea Britanie - reprezintă practici comerciale neloiale. Dacă se va constata acest lucru, guvernul SUA ar putea impune noi tarife.

Washingtonul a iniţiat anterior acţiuni împotriva Franţei pentru taxa pe servicii digitale, dar ulterior Franţa a fost de acord cu suspendarea colectării, în timp ce ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au elaborat o abordare mai standardizată.

Unele ţări consideră că taxarea serviciilor digitale este o modalitate de a obţine venituri din operaţiunile locale ale companiilor mari de tehnologie, cum ar fi Google şi Facebook. Criticii susţin că firmele profită enorm de pe pieţele locale, dar au contribuţii infime la bugetul de stat.

Spania insistă că taxa pe serviciile digitale pe care o analizează nu face discriminări în funcţie de ţară şi că se va aplica companiilor indiferent de locul în care acestea îşi au sediul.