Statele Unite s-au retras de la negocierile cu UE privind taxarea serviciilor digitale din cauza lipsei progreselor
Lighthizer le-a spus parlamentarilor din SUA că el încă crede că este necesar un regim internaţional pentru impozite, dar că discuţiile cu ţările europene nu s-au dovedit fructuoase.
”Nu făceam niciun progres, iar secretarul a luat decizia că ... mai degrabă decât să eşueze de la sine, mai bine să spunem că nu mai suntem implicaţi în negocieri”, a spus el în timpul unei audieri în comisia pentru fiscalitate.
Un purtător de cuvânt al Trezoreriei nu a dorit să comenteze.
Comentariile lui Lighthizer marchează prima confirmare oficială a unei informaţii publicate anterior de publicaţia Financial Times, potrivit căreia Mnuchin a cerut suspendarea discuţiilor, într-o scrisoare din 12 iunie adresată unor oficiali de top din Franţa, Spania, Marea Britanie şi Italia.
Lighthizer a lansat în această lună investigaţii pentru a determina dacă taxele pe servicii digitale care sunt adoptate sau luate în considerare de 10 ţări - Austria, Brazilia, Republica Cehă, Uniunea Europeană, India, Indonezia, Italia, Spania, Turcia şi Marea Britanie - reprezintă practici comerciale neloiale. Dacă se va constata acest lucru, guvernul SUA ar putea impune noi tarife.
Washingtonul a iniţiat anterior acţiuni împotriva Franţei pentru taxa pe servicii digitale, dar ulterior Franţa a fost de acord cu suspendarea colectării, în timp ce ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) au elaborat o abordare mai standardizată.
Unele ţări consideră că taxarea serviciilor digitale este o modalitate de a obţine venituri din operaţiunile locale ale companiilor mari de tehnologie, cum ar fi Google şi Facebook. Criticii susţin că firmele profită enorm de pe pieţele locale, dar au contribuţii infime la bugetul de stat.
Spania insistă că taxa pe serviciile digitale pe care o analizează nu face discriminări în funcţie de ţară şi că se va aplica companiilor indiferent de locul în care acestea îşi au sediul.

Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Dacă guvernele le taxează, ele nu vor plăti nimic din buzunar ci vor mări în mod corespunzător prețurile reclamelor în țările respective. Cea mai mare parte a banilor din reclame întră oricum în buzunarele giganților media. De câteva ori mai mulți decât banii din reclamele TV, radio, sau stradale. Vânzătorii de produse care vor avea prețurile reclamelor mărite vor mări la rândul lor prețurile produselor lor, iar de plătit va plăti doar consumatorul. Problema e că toți cei ce vor mări prețurile o vor face cu ceva mai mult decât taxele pe care le plătesc.
La toate astea se adaugă faptul că Trump va impune fără milă taxe vamale produselor din țările ce taxează companiile IT americane. E exact ceea ce a făcut în cazul Franței. După ce Franța a introdus taxarea, Trump le-a arătat pisica și a intrpdus și el taxarea produselor franceze. Problema e că companiile IT au monopol în timp ce francezii n-au monopol la nimic. După nici 3 săptămâni de taxare a produselor lor franțujii au aruncat prosopul și au decis să suspende colectarea taxelor pentru companiile IT americane.