Premierul ucrainean pro-occidental, Iulia Timosenko, crede ca este necesar sa se organizeze un referendum in Ucraina pentru a consulta populatia cu privire la aderarea tarii la NATO, relateaza cotidianul rus Vedomosti, citat de AFP.

"Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibila decat dupa un referendum national", a precizat Timosenko, aflata in Rusia pentru a purta negocieri in domeniul gazelor.

Premierul de la Kiev a contestat ideea ca Ucraina are de ales intre Occident si Rusia prin aderarea la NATO. "E ca si cum ai intreba un copil, pe cine prefera: pe tata sau pe mama. Ar fi ciudat sa se raspunda fara echivoc la aceasta intrebare", a adaugat ea.

Potrivit sondajelor, majoritatea ucrainienilor sunt ostili aderarii tarii la NATO, cu toate ca presedintele ucrainean, Viktor Iuscenko, sustine acest proiect.

Saptamana trecuta, Vladimir Putin a amenintat ca Rusia ar putea fi fortata sa-si indrepte rachetele spre Ucraina daca aceasta va adera la NATO. Liderul rus a spus ca nu va tolerta ca Alianta sa-si plaseze elemente ale scutului anti-racheta in aceasta tara.