Justiția malteză a ordonat luni deschiderea unei anchete împotriva fostului șef al poliției insulei, Lawrence Cutajar, suspectat de contacte cu persoane implicate în uciderea jurnalistei de investigații Daphne Caruana Galizia, scrie AFP.

Daphne Caruana GaliziaFoto: daphnecaruanagalizia.com

Potrivit martorilor interogați în cadrul unei audieri publice, Cutajar s-a întâlnit cu un bărbat pe care justiția îl consideră ca fiind intermediar în uciderea jurnalistei și l-a întrebat în special unde se află o înregistrare considerată a fi importantă în acest dosar.

Cutajar și-a dat demisia din funcția de șef al poliției în ianuarie la presiunea societății civile, dar deschiderea anchetei marchează o nouă etapă în căutarea adevărului despre această crimă.

Daphne Caruana Galizia, o jurnalistă care investiga corupția din Malta, a fost ucisă în 16 octombrie 2017 cu ajutorul unei încărcături explozive plasate sub automobilul său în apropierea casei unde locuia, în satul maltez Bidnija.

În prezent, trei bărbați simpli executanți ai uciderii jurnalistei sunt judecați în Valletta, iar un bogat om de afaceri, Jorge Fenech, a fost inculpat de complicitate,

după ce a fost arestat în timp ce încerca să fugă la bordul iahtului său la mijlocul lui noiembrie.

Arestarea sa a dus la demisia ministrului Turismului (și anterior al Energiei), Konrad Mizzi, și a lui Keith Schembri, în acea vreme șef al cabinetului premierului Joseph Muscat.

Interogat de către poliție, Schembri a fost eliberat fără a fi urmărit penal, deși Fenech l-a desemnat drept ”adevăratul sponsor al crimei”.

În ultimul text postat pe blog, cu o ora înainte de a muri, Daphne Caruana Galizia a repetat acuzațiile impotriva lui Schembri, pe care l-a calificat drept "escroc" care își folosește influența pentru a se imbogăți. "Sunt escroci peste tot unde privim, situatia este disperată", scria ea.

Citește și:

Malta: Un fost ministru a plătit 350.000 de euro pentru asasinarea jurnalistei Daphne Caruana Galizia