Ecologiștii au avertizat că pandemia cauzata de noul coronavirus ar putea declanșa o creștere severă în poluarea oceanelor, adăugându-se munților de deșeuri plastice care amenință deja viața marină, după ce au găsit măști de protecție plutind în ape ca meduzele și mănuși de plastic îmbibate cu apă împrăștiate pe fundul mării, relatează The Guardian.

Masti de protectie pe plajaFoto: Anthony Wallace / AFP / Profimedia Images

Semnalul de alarmă a fost dat de organizația non-guvernamentală Opération Mer Propre a cărei activități includ curățarea regulată a gunoaielor de pe Coasta de Azur.

Scafandrii au găsit în Marea Mediterană ceea ce Joffrey Peltier, unul din membri organizației, a descris ca fiind „deșeuri Covid” - zeci de mănuși, măști și sticle de dezinfectant pentru mâini amestecate cu mult mai obișnuitele pahare de plastic și conserve de aluminiu.

Cantitățile de măști și mănuși găsite sunt departe de a fi enorme potrivit lui Peltier, însă acesta și-a exprimat îngrijorarea că aceste descoperiri indică un nou tip de poluare care ar putea deveni omniprezent după ce milioane de oameni din întreaga lume au apelat la produse din plastic de unică folosință ca urmare a izbucnirii pandemiei de COVID-19.

Doar în Franța autoritățile au comandat două miliarde de măști. „Știind asta... în curând riscăm să avem mai multe măști decât meduze în Mediterană”, a scris acesta pe social media, atașând o înregistrare video cu deșeurile găsite de scafandrii ONG-ului în mare.

În anii de dinaintea izbucnirii pandemiei ecologiștii au avertizat cu privire la riscurile pe care le ridică pentru viața marină poluarea cu plastic. Până la 13 milioane de tone de plastic ajung oceane în fiecare an, din care 570.000 de tone, echivalentul aruncării a 33.800 de sticle din plastic în fiecare minut, doar în Marea Mediterană.

Există riscul ca aceste numere să crească substanțial în întreaga lume datorită măsurilor impuse pentru a preveni răspândirea pandemiei. Chiar și măștile adesea conțin materiale plastice precum polipropilena, potrivit lui Éric Pauget, un politican francez din zona Coastei de Azur.

„Cu o durată de viață de 450 de ani, aceste măști reprezintă o bombă cu ceas ecologică dat fiind impactul lor de durată asupra planetei noastre”, a scris Pauget într-o scrisoare adresată lui Emmanuel Macron luna trecută în care l-a îndemnat pe președintele francez să ia măsuri pentru a combate consecințele pe care măștile de unică folosință le au asupra mediului.

Mai devreme în cursul anului ONG-ul din Hong Kong OceansAsia a exprimat îngrijorări similare după ce o investigație asupra deșeurilor marine din insulele nelocuite Soko a descoperit zeci de măști de unică folosință.

„Iar asta pe o insulă nelocuită în mijlocul pustietății”, subliniază Gary Stokes de la OceansAsia.

Curioși să afle cât de departe au ajuns măștile, aceștia au început să cerceteze și celelalte plaje din apropiere.

„Le găsim peste tot”, afirmă Stokes, adăugând că „de când populația a început să poarte măști cauzele și efectele sunt văzute pe plaje”.

Citește și: