Înaintea unei săptămâni cruciale pentru negocierile postBrexit, Michel Barnier, negociatorul șef al UE, a subliniat, într-un interviu acordat duminică ziarului britanic The Times, că „timpul se scurge”, avertizând Regatul Unit că nu va exista un acord dacă Londra nu-și va îndeplini obligațiile asumate, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Marea Britanie a făcut un pas înapoi, doi pași înapoi, trei pași înapoi de la angajamentele pe care le-a luat inițial", a spus Barnier, cu puțin timp înainte de reluarea negocierilor marți.

"Ne amintim foarte bine textul pe care l-am negociat cu Boris Johnson și dorim doar ca acesta să fie respectat. În caz contrar, nu va exista niciun acord", a avertizat negociatorul european.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar normele europene continuă să i se aplice pe o perioadă de tranziție care se desfășoară până la sfârșitul lui decembrie, perioadă necesară pentru a negocia un acord comercial între cele două părți.

Discuțiile vor fi reluate marți, după o rundă anterioară de negocieri la mijlocul lunii mai, marcată de lipsa de progres. "Timpul este scurt", a avertizat Michel Barnier, în timp ce orice prelungire a acestei perioade de tranziție trebuie solicitată înainte de 1 iulie.