Uniunea Europeana s-a luptat ieri sa prezinte o imagine unitara asupra Kosovo, in conditiile in care majoritatea statelor membre s-au pregatit sa recunoasca declaratia de independenta a provinciei separatiste, dar Spania si Romania au condamnat actiunea ca ilegala, scrie Financial Times, preluat de Rador.

"Acesta este sfarsitul problemelor din Balcani. Sper ca s-a terminat. Acum avem nevoie de reconciliere", a declarat Bernard Kouchner, ministrul francez de externe, atunci cand a anuntat decizia presedintelui Nicolas Sarkozy de a recunoaste secesiunea Kosovo de Serbia.

Aproximativ 20 din cele 27 de state UE, inclusiv Germania, Italia si Marea Britanie, erau pregatite sa urmeze exemplul Frantei si al Statelor Unite. "Kosovarii sunt acum independenti", a spus George W. Bush pentru NBC.

Berlinul va recunoaste Kosovo la o intalnire de maine a cabinetului, a declarat ieri la Bruxelles ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier.

Totusi, eforturile UE de a da dovada de unitate au inceput prost atunci cand Spania a precizat clar ca dezaproba actiunea Kosovo. Intr-o motivatie prezentata apoi si de autoritatile romane, ministrul de externe Miguel Angel Moratinos a declarat ca Madridul nu va recunoaste declaratia unilaterala a parlamentului kosovar pentru ca "nu respecta legislatia internationala".

Declaratia a dezvaluit dezacordurile dintre statele UE asupra bazei legale pentru secesiunea Kosovo. Guvernul de la Madrid, precaut in privinta impactului asupra miscarilor nationaliste basce si catalane din Spania, nu este multumit de faptul ca liderii etnici albanezi din Kosovo au refuzat sa amane independenta pana dupa alegerile generale din Spania de pe 9 martie.

Ministrii de externe din UE au adoptat ulterior o declaratie comuna, prin care conveneau ca independenta Kosovo nu stabileste niciun precedent pentru alte dispute din Europa sau din afara continentului. Pentru a mai calma mania Serbiei, acestia au reluat o oferta de eventuala aderare la uniune pentru Serbia - si pentru toate celelalte state din vestul Balcanilor.

Dimitrij Rupel, ministrul de externe al Sloveniei, stat care detine presedintia rotativa a UE, a declarat: "UE a trecut inca o data acest test de unitate".

UE spera ca tentatia aderarii va calma spiritele in Serbia si in alte state balcanice. Dar problema Kosovo ilustreaza si modul in care conflictele din Balcani reusesc sa expuna diferentele de interese nationale din UE, asa cum s-a intamplat in timpul razboaielor iugoslave din anii 1990.

Oponentii secesiunii Kosovo, precum Rusia, cel mai puternic aliat diplomatic al Serbiei, au afirmat ca aceasta incalca legislatia internationala pentru ca nu are acordul Serbiei si nici pe cel al Consiliului de Securitate ONU.

Pozitia Spaniei si a Romaniei este impartasita in interiorul UE de catre Bulgaria, Cipru, Grecia si Slovacia. Unele dintre aceste state sunt ingrijorate de impactul asupra propriilor minoritati.

Guvernul cipriot grec se teme ca recunoasterea Kosovo ar putea sustine cauza separatistilor ciprioti turci.

In ciuda diviziunii, UE se pregateste sa trimita o misiune de lege si ordine in Kosovo in urmatoarele patru luni pentru a inlocui operatiunea ONU care a administrat provincia din 1999.