Parlamentul European a hotărât să dezbată și să voteze în sesiunea plenară din 17-19 iunie o rezoluție despre situația muncitorilor sezonieri. ”Este nevoie de norme clare la nivel european privind contractele muncitorilor sezonieri, drepturile lor sociale și condițiile în care își desfășoară munca atât în domeniul agriculturii, cât și al construcțiilor, al turismului și al serviciilor sociale”, a spus Dacian Cioloș, președinte PLUS și Renew Europe, care a propus rezoluția.

Muncitori sezonieri (foto arhiva)Foto: ec europa.eu

Liderul Renew Europe subliniază că în condițiile în care nu avem aceleași standarde la nivel european în ceea ce privește condițiile de muncă și condițiile sociale ale lucrătorilor sezonieri, acestea s-au aplicat arbitrar, iar de aici până la abuzuri punctuale a fost doar un pas.

„Rezoluția Parlamentului va trebui să conțină problemele de mobilitate ale muncitorilor, o mai bună coordonare între statele membre, drepturi sociale egale, o implementare mai riguroasă a legislației în vigoare, coordonarea cu partenerii sociali din țările gazdă și necesitatea unor campanii de informare asupra drepturilor pe care acești oameni le au. E nevoie de norme europene clare și de măsuri de protecție și prevenție, dar și de ajutor pentru perioada crizei COVID-19“, a declarat Dacian Cioloș, inițiatorul dezbaterii.

Încă din 30 aprilie, Dragoș Pîslaru, europarlamentar PLUS, a început în comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) a Parlamentului discuții cu privire la muncitorii sezonieri, pornind de la cazul lucrătorilor români în agricultură din Germania.

El a cerut audierea comisarului pentru Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, și a responsabililor Autorității Europene pentru Muncă.

Situația dificilă a muncitorilor români care ajută la strângerea recoltei în Germania a fost analizată pe larg

în emisiunea „Panorama” difuzată de postul public german ARD, potrivit Deutsche Welle România.

Și AFP a relatat pe larg despre problema ”căpșunarilor” români. Râvniți de Londra și Berlin, pleacă în ciuda riscurilor pandemiei: ca îngrijitori sau pentru culesul fructelor, muncitorii români se regăsesc în centrul unui nou tip de târguială, născută pe fondul lipsei mâinii de lucru provocată de criza sanitară, relatează AFP.

În cea mai mare parte a fermelor din Germania sunt condiţii civilizate de muncă, dar sunt şi o serie de lucruri care trebuie corectate şi îmbunătăţite,

a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.