Aflat pe patul de spital, Castro si-a publicat in Granma, nu de putine ori, gandurile, iar populatia, incercata de indoieli privind starea de sanatate a presedintelui, a citit pe nerasuflate ultimele stiri despre el en Jefe Fidel Castro Ruz. Nu intamplator, acelasi ziar a publicat acum decizia lui Castro de a renunta la putere, o miscare asteptata dar care poate avea consecinte imprevizibile.
![]() |
Pe o strada din capitala cubaneza Foto: HotNews.ro |
![]() |
Desigur, pentru a elimina orice forma de protest la adresa conducerii comuniste, Castro, a aruncat multi oameni in puscarii sordide, oameni care se facusera vinovati de delicte de opinie. Teama cubanezilor este legata in primul rand de casele in care locuiesc acum, multe dintre acestea apartinind, de drept, cubanezilor aflati in exil in Miami sau in alte parti ale Statelor Unite. Oameni care ocupa acum aceste locuinte sunt veniti din zonele rurale ale insulei si se tem ca vor fi aruncati in strada la intoarcerea exilatilor.
Unii cubanezi au comparat chiar o eventuala disparitie a lui Castro cu dezastrul care a cuprins Iugoslavia la nu foarte mult timp dupa moartea lui Tito. Desi pe a doua insula ca marime din arhipeleagul cubanez, Isla de la Juventud, exista un partid ilegal care doreste autonomia insulei fata de Cuba, asocierea situatiei din Cuba post-Castro si Iugoslavia de dupa Tito face mai mult referire la eventuale tensiuni intre paturi sociale.
Castro a mai publicat in Granma si uneori in Juventud Rebelde, un alt ziar oficial cubanez, materiale in care arata ca nu se agata de putere dar acum anuntul a fost facut fara echivoc. Daca paturile foarte sarace ale populatiei sunt nesigure de ceea ce va urma dupa Castro, elita contestatara a regimului nu poate decat sa se bucure. In fapt, in ultimul an, prigoana impotriva dizidentilor a mai scazut in intensitate, indeosebi in Havana.
![]() |
Bulevardul Malecon din Havana Foto: HotNews.ro |
![]() |
Cubanezii se simt si mai vulnerabili odata cu retragerea lui Castro iar franturile de informatie la care au avut acces prin intermediul ziarelor oficiale nu ii ajuta de loc. Cubanezii, fara acces la Internet si la lumea din afara, sunt vulnerabili in fata schimbarii. Intr-un fel, situatia poate fi comparata cu Romania anilor ’90 cand puterea si principalele bunuri economice ale Romaniei au fost acaparate de o mana de oameni care au avut acces, in timpul comunismului, la informatie despre finantele si economia internationala. Cubanezul de rand va avea de infruntat presiunea exercitata de elitele comuniste care se vor lupta pentru puterea cedata de Castro dar, intr-un viitor probabil nu foarte indepartat, vor trebui sa faca fata si puterii economice si politice a exilatilor din Miami.
Paul Cristian Radu, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii, a fost in Cuba la mijlocul lunii ianuarie 2008. Timp de doua saptamini, Paul a colindat insula, a locuit numai in case particulare si s-a intalnit cu familiile unor dizidenti aflati in puscarie si cu jurnalisti independenti. In penultima zi a sederii, serviciile secrete cubaneze i-au retinut lui Paul pasaportul si i-au interzis sa paraseasca casa in care se cazase. Jurnalistul a fost escortat la aeroport de catre autoritati.
http://cafeina.ro/fidel-castro-s-a-retras/
http://www.adrianpopovici.eu
am aproape 40 de ani si nu stiu ce am pierdut si ce am castigat si cu ceausescu si dupa el.api ceausescu este un produs made in rusia, franta, regatul unit...de ce?..pai cine a fost alaturi de el in londra..regina, care i-a dat titlult de cavaler etc. cu a lut si asta din zimbabue....cine a adus renault, cine manca paine cu sare la bucuresti si dansa in hora, francezi si americani
a fost condamnat pentru GENOCID...fara cuvinte..dar acum in italia, ce a fost in germania, negrii din america pana acum aproape
s-a spus ca a omorat poporul la canal, dar se spune acum de cateva luni...canalul bucuresti - dunare, de la anul se revine dupa 18 ani la acelasi sistem de intrare in liceu, economie la curent, panouri solare, se inchid centralele nucleare, cautam mancarea ecologica....bineinteles a avut si mai si foarte mari lipsuri si trasnai, dar... nu-i chiar asa...cand nu au mai avut nevoie americanii de el...ras, .....a daca aveti posibilitatea sa vedeti ce s-a intamplat cu franta cand s-a retras din nato.....si o sa ramanti trazniti.....asa este si cu aceasta tara cuba...este un exemplu viu pentru americani, acolo langa ei sa vada ce inseamna comunismul...dar comunismul nu inseamna asta, deci cu rele dar sa nu uitam bunele...coastro este made in sua
a mai am o intrebare....pai americanii sau impacat cu rusii, vitnamezii, germanii, japonezii, chinezii, cu irakienii, egiptenii, libienii (pe sub masa), ...si pentru cuba...nimic....ce zici....AMICE