Banca Naţională a Ungariei (MNB) solicită băncilor să aplice amânarea (moratoriu) rambursării creditelor pentru companii până la sfârşitul anului, având în vedere situaţia extraordinară. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, MNB va cere guvernului să impună un moratoriu de plată la rambursarea creditelor pentru companii - se arată într-un comunicat remis, luni, de MNB, citează Rador.

UngariaFoto: Flickr/ Neil

MNB a anunţat un moratoriu privind rambursarea creditelor din cadrul Programului de Credite pentru Dezvoltare (NHP) şi permite băncilor să restructureze împrumuturile NHP disponibile pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Potrivit comunicatului, măsurile imediate au ca scop sprijinirea companiilor aflate în dificultate din cauza epidemiei de coronavirus, respectiv a companiilor care se vor confrunta cu probleme. În comunicatul MNB se mai arată că un moratoriu de precauţie pentru toate creditele corporative va ajuta situaţia de lichidităţi a companiilor. Această măsură va putea ajuta firmele la depăşirea dificultăţilor temporare de plată şi ajută la refacerea cât mai rapidă a acestora.

Moratoriul privind rambursarea creditelor NHP înseamnă, de asemenea, că băncile nu trebuie să-şi ramburseze împrumuturile de refinanţare către MNB. Această măsură ar putea viza peste 25.000 de companii. Acest lucru va permite băncilor să îşi extindă scadenţa iniţială pentru contractele din cadrul NHP. În mod similar, MNB oferă băncilor posibilitatea de a modifica liber ratele de plată pe perioada de credit stabilită iniţial.

Prin urmare, doar începând de anul viitor întreprinderile vor trebui să îşi îndeplinească obligaţiile de plată din acest an, astfel li se oferă o soluţie adecvată pentru dificultăţile actuale. MNB va pune în curând termenii şi condiţiile la dispoziţia instituţiilor partenere de creditare - se arată totodată în comunicat.(MTI)