Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat că după ce Pristina va elimina suprataxele vamale impuse mărfurilor importate din Serbia se aşteaptă ca asupra Belgradului să se facă mari presiuni şi va fi doar o chestiune de timp până când se va solicita ca Serbia să recunoască de jure sau de facto independenţa Kosovo, pentru a putea fi primită în ONU, relatează RTS, citat de Rador.

Presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, alaturi de Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

„Obiectivul lor este primirea Kosovo în ONU, acesta este obiectivul. La aşa ceva trebuie să ne aşteptăm, este o chestiune de timp când se va întâmpla, în trei luni, şase luni, într-un an”, a declarat Vučić, adăugând că trebuie să se aştepte ca Pristina să anuleze suprataxele, să se vadă ce măsuri de reciprocitate solicită, dar fără îndoială vor urma presiuni asupra Serbiei.

Vučić a amintit că deja a trecut printr-o experienţă similară când Serbiei i s-a cerut ca Acordul de la Bruxelles să prevadă că Belgradul acceptă primirea Kosovo în ONU şi ca poliţia din nordul Kosovo să aibă în componenţă 30% sârbi şi 70% albanezi.

„Ştiu ce va urma, sunt suficient de experimentat, am trecut prin multe şi ştiu la ce să mă aştept. Mereu mă tem de cuvintele frumoase, deoarece ştiu ce urmează”, a declarat Vučić, adăugând că Washingtonul nu îşi va modifica poziţia faţă de statutul Kosovo.

Vučić a declarat că la sfârşitul acestei săptămâni va efectua o vizită la Washington şi va lupta pentru o mai bună poziţie a Serbiei, dar nu se aşteaptă ca SUA sau alt jucător internaţional important să-şi modifice poziţia faţă de Kosovo.

„Suntem prea mici pentru Germania, SUA, Franţa sau Marea Britanie. Poziţia lor nu se va modifica esenţial, dar putem obţine mai mult, putem pierde mai puţin şi putem să îmbunătăţim poziţia Serbiei”, a declarat Vučić.