Cinci persoane au murit si alte 18 au fost ranite, joi, dupa ce o persoana a deschis focul intr-o sala de curs din cadrul Universitatii Northern Illinois, din Statele Unite. Potrivit Reuters, atacatorul s-a sinucis. Clinica Kishwaukee Community din apropierea campusului a anuntat ca 18 studenti au fost spitalizati, dintre care sapte in stare grava.

Presa locala a relatat ca atacatorul era inarmat cu o mitraliera si cu un pistol. Un student a declarat ca atacul a avut loc in timpul unui curs de geologie la care participau circa 140 de studenti. Barbatul s-a ridicat in picioare si a deschis focul asupra acestora. "A tras spre mijlocul clasei, dupa care s-a indreptat spre profesor", a adaugat studentul.

Un martor al incidentului, Desiree Smith, studenta la jurnalism, a declarat, citata de FoxNews.com: "Gandeam: Dumnezeule, ma va omori! Dumnezeule, voi muri, voi muri!". Smith a afirmat ca "oamenii se tarau unul peste celalat, se impiedicau unul de celalalt", adaugand "Cand m-am apropiat de usa, m-am ridicat si am luat-o la fuga".

Un alt student, Lauren Carr, a afirmat ca s-a tarat pe culoar in timp ce-si spunea: "Pot sa ma ridic si s-o iau la fuga sau pot sa stau aici si sa fiu ucisa".

Politia din campus a dat asigurari ca "orice pericol a fost indepartat", dupa ce atacatorul s-a sinucis. Cursurile de la Universitatea Northern Illinois, unde invata peste 25.000 de student, au fost anulate, iar studentii au fost sfatuiti sa-si sune parintii. De asemenea, universitatea a anuntat ca toti cei care doresc vor primi consiliere psihologica.

Atacatorul a fost identificat ca fiind Stephen Kazmierczak, in varsta de 27 de ani, un fost student al universitatii, care a absolvit Sociologia in 2007. El a cumparat doua dintre armele folosite in atac, legal, cu doar o saptamina in urma. Nu se cunosc deocamdata motivele atacului. Agenti ai FBi au fost trimisi la fata locului.

Universitatea Northern Illinois, infiintata acum 113 ani, se afla la circa 100 kilometri vest de metropola Chicago. Presedintele institutiei, John Peters, si-a exprimat sincerele condoleante pentru familiile victimelor si a indemnat studentii la calm.

In ultimii ani, mai multe institutii de invatamant din Statele Unite au fost scena unor astfel de incidente. Cel mai sangeros atac a avut loc pe data de 16 aprilie 2007, cand 32 de persoane au fost impuscate mortal in campusul Universitatii Virginia Tech din Statele Unite. Printre victime s-a numarat si un profesor de origine romana, Liviu Librescu, ucis in timp ce isi apara studentii.