În spitalele din Wuhan, suferința rimează cu răbdarea / Psihoza noului coronavirus a provocat un aflux de oameni spre spitale, sporind riscul contagiunii

de R.M.     HotNews.ro
Duminică, 26 ianuarie 2020, 13:30 Actualitate | Internaţional


Wuhan
Foto: Captura Twitter
Personal depășit, așteptări interminabile și angoasante: locuitorii din Wuhan, bântuiți de noul coronavirus și epuizați de așteptare, descriu un haos demn de un film de groază în spitalele din orașul unde a început epidemia, scrie AFP.

Orașul cu 11 milioane de locuitori, epicentrul epidemiei, este plasat de facto în carantină de joi, alături de o mare parte a provinciei Hubei (centru). Iar deplasările în interiorul perimetrului sunt tot mai restrânse.

La spitalul Crucii Roșii, pacienții întâlniți de ziariștii AFP își mărturisesc exasperarea și neputința. Toți au acceptat să dea declarații, dar sub acoperirea anonimatului, de teama sancțiunilor, într-o țară unde informația este strâns controlată.

"Sunt două zile de când nu dorm și sunt plimbat de la spital la spital", povestea sâmbătă seara un bărbat de circa 30 de ani, cu febră, care a venit cu speranța că va fi consultat de un doctor. "Ajungând acum, rândul meu va veni cel mai optimist mâine dimineață".

Epidemia a creat o psihoză în oraș, numeroși pacienți alegând să se prezinte la serviciile de urgență pentru a afla dacă au contactat sau nu noul tip de virus.

Cozi la farmaciiLa intrarea în spital, o lungă coadă de pacienți se înarmează cu răbdare și se pregătesc de o lungă așteptare, în picioare sau pe taburete din plastic. Unii, mai bine echipați, nu au ezitat să vină cu fotolii portabile.

Efectivele medicale par insuficiente: criza a lovit chiar înaintea lungilor concedii de Anul Nou chinezesc, când milioane de oameni revin în regiunile natale.

"Infirmierele sunt foarte curajoase dar gestionarea este într-adevăr haotică!", spune o femeie de circa 60 de ani, susținută de fiul ei.

A avut noroc și nu a așteptat decât cinci ore înainte de a fi consultată de un doctor. Câteva minute mai târziu, un bătrân, cu o șapcă cu chipul lui Mao pe cap, e supărat că a așteptat toată ziua degeaba, înainte de a fi trimis acasă din "lipsă de camere".Întinși la sol


Spitalele din Wuhan sunt "saturate", a recunoscut Comisia municipală pentru Sănătate, pentru Cotidianul Poporului, organul Partidului Comunist la putere.

Iar afluența de oameni sporește riscurile de contagiune.

În fața acestei situații, municipalitatea a început construcția a două noi spitale, cu câte o mie de paturi fiecare, care ar urma să fie gata în timpul record de mai puțin de două săptămâni.

Potrivit agenției China Nouă, orașul are în prezent 4.000 de paturi de spital pentru pacienții contaminați sau cazurile suspecte.

Până la terminarea noilor spitale, "nu mai sunt locuri în camere, personalul este depășit, unele medicamente lipsesc și pacienții sunt lăsați să se îngrijească singuri", arată bărbatul de 30 de ani.

Acesta a arătat reporterului AFP o poză pe telefonul mobil cu o pacientă sub asistență respiratorie întinsă la sol pe culoarul unui spital, în ciuda riscurilor de contagiune. AFP precizează că nu a putut verifica autenticitatea pozei.

Virusul a contaminat din decembrie aproape 2.000 de persoane, dintre care 56 au murit, potrivit bilanțului prezentat duminică de autorități. Marea majoritate a cazurilor au fost semnalate în regiunea Hubei.

Dar mai mulți locuitori din Wuhan cred că bilanțul este puternic subestimat, din cauză că numeroși pacienți nu se pot deplasa la spitale în lipsa mijloacelor de transport.

Străzi goale în WuhanÎncepând de duminică, la miezul nopții (16,00 GMT), circulația automobilelor a fost interzisă în Wuhan, în cadrul măsurilor destinate stopării propagării virusului.

"Sunt numeroși morți în acest spital (...) până la punctul în care unele cadavre au rămas toată ziua acolo, în indiferența generală", a asigurat un martor. Pentru el, "a fost ca într-un film de groază".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11472 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Mortalitatea e de 15% (Luni, 27 ianuarie 2020, 0:56)

  Lucian Ilea [utilizator]

  si infectivitatea de 83%
  R0 e 9.99
  Coronavirus Lancet Report: 15% Mortality Rate, 83% Infection Rate, 8 Day Incubation-SYMPTOMS
  BREAKING: Coronavirus Hits 15% Fatality Rate, 83% Infection Rate for Those Exposed; Lancet Publishes Early Study That Points to Alarming Consequences for Humanity
  Saturday, January 25, 2020 by: Mike Adams

  [link to www.naturalnews.com (secure)]

  BREAKING: The U.S. news media is currently running about one to two days behind the Chinese media in covering the bombshell revelations surrounding the coronavirus pandemic. Natural News has Chinese-speaking investigators on the ground in Taiwan, and they’re scanning the Chinese media for the most important announcements.

  Earlier today, the Taiwan media began reporting on a new mainland Chinese study that specifically looked at the individuals involved in this Wuhan coronavirus outbreak. We have a partial translation and link below. According to this news, which is widely circulating in the Taiwan press and is based on a study published in The Lancet, the Wuhan coronavirus fatality rate has leaped to 15%, and the infection rate among those exposed is 83%.

  These numbers are virtually unheard of in the world of microbiology and infectious disease transmission. It means that 15 out of every 100 infected people will die. It also means that 83 out of 100 exposed people will become infected and able to transmit the disease to others.

  So for every 100 people who are exposed, around 12 will die (15% of 83).

  The only criticism of this study is that its sample size was relatively small, given that it’s still very early in the outbreak of this disease. The study looked at 41 cases of individuals who were exposed.

  If the infection rate stands at 83%, this pandemic will be impossible to contain

  Also note the more detailed list of symptoms offered by The Lancet:

  Fever: 98%
  Cough: 76%
  Fatigue: 44%
  Sputum production: 28%
  Headache: 8%
  Haemoptysis: 5% (coughing up BLOOD)
  Diarrhea: 3%

  Also note it took eight d


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by