2.153 de miliardari dețin mai mulți bani decât 60% din populația mondială, afirmă luni ONG-ul Oxfam, care notează o concentrare a bogățiilor în special în detrimentul femeilor, "în prima linie" a inegalităților, scrie AFP.

Foto:

"Prăpastia dintre bogați și săraci nu poate fi rezolvată fără politici deliberate de luptă împotriva inegalităților. Guvernele trebuie să se asigure că societățile și cei bogați plătesc cota corectă de impozite", afirmă Amitabh Behar, responsabil Oxfam în India, și care va reprezenta ONG-ul la ediția din acest an a Forumului de la Davos.

Raportul anual al Oxfam asupra inegalităților mondiale este publicat tradițional înaintea deschiderii, marți, a celei de-a 50-a ediții a World Economic Forum (WEF) la Davos, în Elveția, întâlnirea tradițională a elitei economice și politice din lume, și după un an 2019 marcat de mari mișcări de contestare socială din Chile până în Orientul Mijlociu.

"Inegalitățile indecente sunt în centrul fracturilor și conflictelor sociale peste tot în lume (...) Ele nu sunt o fatalitate (ci) rezultatul politicilor (...) care reduc participarea celor mai bogați la eforturile de solidaritate prin impozit, fragilizând finanțarea serviciilor publice", spune Pauline Leclère, purtător de cuvânt al Oxfam France, citată într-un comunicat.

Potrivit cifrelor ONG-ului, a cărui metodologie se bazează pe datele publicate de revista Forbes și banca Crédit suisse, dar sunt contestate de unii economiști, 2.153 de persoane dispun acum de mai mulți bani decât 4,6 miliarde de persoane cele mai sărace ale lumii.

De altfel, averea a 1% dintre cei mai bogați oameni din lume "corespunde la mai mult decât dublul averii cumulate" a 6,9 miliarde cei mai săraci oameni, respectiv 92% din populația globală.

"Femeile sunt în prima linie a inegalităților din cauza unui sistem economic care le discriminează și le cantonează în cele mai precare și prost plătite meserii, începând cu sectorul îngrijirilor", crede Pauline Leclère.

Potrivit calculelor Oxfam, 42% dintre femeile din întreaga lume nu pot avea un loc de muncă plătit "din cauza unei încărcări prea mari a muncii de îngrijire alocată în cadrul privat/familial", față de doar 6% în cazul bărbaților.