Cei șase politicieni înscriși în cursa pentru obținerea nominalizării din partea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale de anul acesta din Statele Unite au participat marți seara la o dezbatere televizată în statul Iowa, informează Mediafax citând Reuters.

Bernie SandersFoto: Agerpres/AP

Agenția notează că numărul candidaților este cel mai scăzut de până acum, în condițiile în care rezultatele sondajelor de opinie i-au determinat pe mai mulți democrați să renunțe să participe la cursă. Astfel, numărul scăzut de candidați le-a permis participanților la dezbatere să aloce mai mult timp discuțiilor privind subiecte importante, precum politica externă a Statelor Unite.

Fostul vicepreședinte Joe Biden și senatorul Bernie Sanders, cotați cu cele mai mari șanse pentru a fi nominalizați, au discutat despre războiul din Irak. Sanders a fost unul dintre puținii membri ai Congresului care, în 2002, au votat împotriva intervenției americane din Irak, în timp ce Biden, pe atunci senator, a fost în favoarea intervenției.

„Sunt capabil să lucrez cu republicanii. Sunt capabil să aduc oamenii împreună pentru a încerca să creem o lume în care putem rezolva conflictele la masa negocierilor, nu prin intermediul operațiunilor militare”, a declarat Sanders în timpul dezbaterii.

În replică, Biden a explicat că a votat în favoarea declanșării războiului din Irak deoarece, la acea vreme a considerat că Administrația fostului președinte George W. Bush acționa în interesul Statelor Unite.

„A fost o mare, mare greșeală. Și din acel moment am luptat pentru aducerea acasă a militarilor”, a spus fostul vicepreședinte.

Cei doi au discutat și despre comerțul exterior al Statelor Unite, în special referitor la noul acord comercial cu Mexic și Canada (USMCA), promovat de președintele Donald Trump cu scopul de a înlocui Acordul Nord-American de Comerț Liber (NAFTA). În timp ce Sanders s-a opus atât NAFTA, cât și noului acord, Biden s-a declarat în favoarea acestuia din urmă.

„Nu cred că există vreun acord comercial cu care senatorul (Sanders, n. red.) ar fi de acord”, a spus Biden.

În timpul dezbaterii, Sanders a fost nevoit să comenteze informațiile prezentate de CNN, potrivit cărora, în cadrul unei discuții private cu senatorul Elizabeth Warren, unul dintre actualii săi contracandidați în cursa internă a Partidului Democrat, ar fi declarat că nu crede că o femeie ar putea câștiga alegerile pentru Președinția Statelor Unite din 2020.

Informațiile publicate de CNN au devenit rapid un punct-cheie în cursa internă din cadrul Partidului Democrat, iar luni Warren a confirmat că Sanders ar fi făcut aceste comentarii, cu toate că acesta din urmă a continuat să nege veridicitatea materialului publicat de postul de televiziune.

„De fapt, nu am spus acest lucru și nici nu vreau să pierd timpul cu acest subiect pentru că asta vrea Donald Trump, dar și o parte din presă”, a spus Sanders.

La rândul său, Warren, întrebată despre declarația lui Sanders cu privire la posibilitatea ca o femeie să câștige alegerile, a declarat că nu înțelege de ce acesta a spus acest lucru. „Bernie este prietenul meu și nu sunt aici pentru a mă certa cu el. Dar această chestiune, dacă o femeie ar putea sau nu să fie președinte a fost pusă în discuție și este vremea să vorbim despre asta”, a spus ea.