Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că nu a văzut dovezi concrete că Iranul plănuia să atace patru ambasade americane, afirmație făcută de președintele american Donald Trump pentru a justifica asasinarea comandantului iranian Qassem Soleimani, relatează Mediafax citând New York Times.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ceea ce a spus președintele privind cele patru ambasade este ceea ce cred și eu. Iar el a spus că este de părere că probabil ar putea să vizeze ambasade în regiune", a declarat Esper.

"Nu am văzut o dovadă privind cele patru ambasade", a mai afirmat acesta pentru CBS.

De la confirmarea că liderul militar iranian Qassem Soleimani a fost ucis într-un atac al SUA, oficialii din cadrul Administrației au susținut că au luat această decizie din cauza unui atac iminent asupra diplomaților americani și trupelor americane staționate în Irak și în alte părți din regiune.

Democrații și câțiva republicani s-au declarat nemulțumiți față de justificarea deciziei privind asasinarea lui Soleimani.

Donald Trump a declarat vineri că Iranul probabil viza ambasade americane în Bagdad și că voia să atace patru ambasade americane înainte ca Soleimani să fie ucis.

"Vă putem spune că probabil avea să fie vizată ambasada de la Bagdad. Pot dezvălui că sunt de părere că era vorba despre patru ambasade", a declarat liderul de la Casa Albă pentru Fox News.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a ucis în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.