Șefa democraţilor din Congresul american, Nancy Pelosi, a dat vineri undă verde pentru trimiterea la Senat a actului de acuzare împotriva președintelui Donald Trump, esenţial pentru lansarea procesului de destituire, cerând un vot „săptămâna viitoare”, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Președinta Camerei Reprezentanților i-a cerut șefului democrat al Comisiei Juridice să „fie pregătit să supună la vot în plen săptămâna viitoare o rezoluție pentru numirea responsabililor” democrați care vor fi însărcinați cu asumarea rolului de procurori „și să transmită actul de acuzare Senatului” - după cum a precizat ea într-o scrisoare adresată grupului său parlamentar.

De asemenea, Pelosi se va întâlni cu congresmenii din grupul său marți pentru a dezbate „cum trebuie procedat mai departe”.

Republicanii şi democraţii sunt angajaţi într-o confruntare dură de la punerea sub acuzare - votată la sfârşitul lunii decembrie de majoritatea democrată din Camera Reprezentanţilor - a preşedintelui american pentru „abuz de putere” şi „obstrucţionarea activităţii Congresului” în dosarul privind Ucraina.

Democraţii îl acuză pe Trump că a abuzat de putere cerând Ucrainei să deschidă o anchetă împotriva lui Joe Biden, potenţial rival în alegerile prezidenţiale din noiembrie anul acesta.

Un proces de destituire urmează să fie organizat în Senat, unde republicanii sunt majoritari. Ţinând cont de puternicul sprijin de care dispune în Senat, Donald Trump ar urma să fie achitat.

Dar Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a refuzat să transmită actul de acuzare Senatului atât timp cât republicanii nu vor fi stabilit un cadru „corect” pentru desfăşurarea acestui proces, în special punându-se de acord înainte de deschiderea lui asupra martorilor care vor fi convocaţi.

Şeful majorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell, a acuzat-o că este „ipocrită” pentru că întârzie o procedură despre care democraţii au proclamat că ar fi urgentă. El afirmă că martorii vor putea fi aleşi ulterior.

În timp ce mai mulţi aleşi democraţi începeau joi să se impacienteze public, Nancy Pelosi a declarat că ea va sfârşi prin a transmite actul de acuzare: „Nu-l voi reţine la nesfârşit. Îl voi trimite când voi fi pregătită şi aceasta va fi probabil în curând”, a spus ea într-o conferinţă de presă.