Prim-ministrul australian Scott Morrison a fost criticat dur de pompieri din cauza proastei comunicări şi a gestionării deficitare a crizei incendiilor care mistuiesc Australia de trei luni și care au provocat moartea a 24 de persoane, dintre care trei pompieri, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De sâmbătă, pe reţelele de socializare a devenit viral un videoclip cu declaraţia unui pompier, Paul Parker, în vârstă de 57 de ani, care îl insultă pe şeful guvernului.

Întrebat duminică de AFP, el a explicat că este "consternat" de acţiunile guvernului, "în special de Scott Morrison".

Ascultându-l pe premier spunând că mii de pompieri voluntari vor să vină pe teren pentru a se lupta cu flăcările, Parker a izbucnit furios: "Eşti un idiot, amice!", a declarat el pentru AFP ca şi cum s-ar adresa premierului. "Vino pe teren să vezi ce îndurăm. Nu ai nicio idee, tipule. Guvernul nu are nicio idee".

El a spus că pompierii îşi "pun viaţa în joc" pentru a stinge flăcările.

"Asta ne place să facem, prietene, să ne punem viaţa în joc", a continuat el ironic. "O fac pentru vecinii mei, pentru satul Nelligen şi pentru australieni". "Nu o fac pentru Scott Morrison sau pentru vreun ticălos din Guvern".

Şeful serviciilor rurale de pompieri din Noul Wales de Sud, Shane Fitzsimmons, a criticat şi el duminică modul în care guvernul comunică, declarându-se "dezamăgit" să afle prin intermediul presei deciziile anunţate sâmbătă de Morrison, care a chemat 3.000 de rezervişti militari pentru a-i ajuta pe pompieri.

Fitzsimmons a criticat la radio 2GB o lipsă "elementară de curtoazie profesională" atunci când premierul a spus că ziua de sâmbătă a fost "foarte, foarte aglomerată", afirmând că acest lucru nu a fost "satisfăcător".

În urmă cu câteva zile, un pompier a refuzat să-i strângă mâna premierului în timpul unei vizite pe teren.

Duminică, Morrison a respins criticile, afirmând că urgenţa momentului este lupta contra incendiilor. (Sursa: News.ro)