Ar putea pleca? Un comentariu enigmatic al lui Vladimir Putin privind limitarea numărului de mandate prezidențiale a relansat speculațiile legate de plecarea sa definitivă de la Kremlin în 2024, scrie AFP.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

În tradiționala conferință anuală de presă, președintele rus a fost întrebat joi despre o reformă constituțională și în special despre interdicția de a exercita mai mult de "două mandate consecutive".

"Ceea ce s-ar putea face legat de aceste mandate este suprimarea calificativului +consecutive+ când e vorba de funcția prezidențială", a răspuns el.

Dacă acest termen va fi suprimat din Constituție, aceasta ar exclude o revenire a lui Vladimir Putin la Kremlin după 2024, când expiră al doilea său mandat consecutiv.

Și nu ar mai putea părăsi președinția doar pentru o perioadă, pentru a reveni ulterior, așa cum a făcut în 2012 după patru ani (2008-2012) în calitate de prim ministru.

"Avem două mandate succesive, credinciosul vostru servitor își îndeplinește cele două mandate și apoi părăsește postul, și apoi are dreptul să revină la funcția de președinte deoarece nu mai e vorba de două mandate succesive", a explicat președintele rus.

Acest gen de alternanță "deranjează anumiți politologi, actori ai societății", a adăugat el.

Șefa televiziunii RT, finanțată de statul rus, Margarita Simonyan, a apreciat că afirmațiile lui Vladimir Putin nu se datorează hazardului și că acesta a decis să părăsească președinția.

"Dacă cineva se întreabă dacă șeful va avea un nou mandat prezidenția, nu îl va avea", a scris ea pe Twitter.

Speculațiile legate de intențiile lui Vladimir Putin dincolo de orizontul anului 2024 au apărut încă de la realegerea sa, în 2018.

Kremlinul a apreciat prematură evocarea acestei chestiuni, în condițiile în care Putin mai are încă patru ani de petrecut în fruntea statului.

Ziarul online The Bell consideră că remarca legată de mandatele succesive este "declarația cea mai importantă pe care a făcut-o Putin azi".

"Este un balon de testare pentru a lansa discuția sau o decizie?", s-a întrebat la rândul său Tatiana Stanovaia, de la think-tank-ul R. Politik.