Premierul britanic Boris Johnson și președintele SUA, Donald Trump, au afirmat că așteaptă cu interes să continue cooperarea strânsă și negocierea unui "acord de liber schimb ambițios", a comunicat Biroul prim-ministrului de la Londra, după o convorbire telefonică între cei doi lideri, potrivit Mediafax.

Donald Trump, Boris JohnsonFoto: Flickr

"Prim-ministrul a vorbit cu președintele Trump, care l-a felicitat pentru rezultatul alegerilor", a declarat luni un purtător de cuvânt de la Downing Street.

"Au discutat despre importanța uriașă a relației dintre Marea Britanie și SUA și așteaptă cu interes să continue cooperarea strânsă în privința unor chestiuni ca securitatea și comerțul, inclusiv negocierea unui acord de liber schimb ambițios", a adăugat oficialul britanic.

În timpul campaniei electorale din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, liderul laburistilor, principalul partid de opozitie de la Londra, a declarat că o serie de documente, din cursul negocierilor preliminare pe tema unui tratat comercial între Londra şi Washington, arata ca SUA doresc "acces total pe piata" dupa Brexit, iar sistemul britanic de sanatate publica (NHS) va fi un subiect de negociere intre cele două țări in cazul unui Brexit fara acord.

Partidul Conservator l-a acuzat pe Corbyn ca vehiculeaza teorii ale conspiratiei; premierul Boris Johnson oferind garantii ferme ca NHS nu va fi un element de discutie in cadrul negocierilor comerciale post-Brexit.

Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite și Marea Britanie sunt libere să încheie o înțelegere comercială după ce Regatul Unit va ieși din Uniunea Europeană.