Poliția s-a luptat cu protestatarii în mai multe părți ale capitalei indiene, New Delhi. Totul a pornit de la o lege care va permite celor care nu sunt musulmani, din apropierea Indiei, să obțină cetățenie, scrie BBC.

Protestele din New DelhiFoto: Captura YouTube

Mai pe larg, protestele au început din momentul în care autoritățile au adoptat o lege conform căreia, cei care nu au religia musulmană din Bangladesh, Pakistan și Afghanistan, vor putea obține cetățenia în India, dacă ajung aici din cauza persecuției din țările lor. Legea împarte practic țara în două și nedreptățește comunitatea musulmană din India. Criticii acestei legi afirmă că prin această măsură, este violat un principiu secular al constituției indiene. Biroul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite și-a exprimat nemulțumirea, invocând faptul că legea este una discriminatorie.

În ceea ce privește protestele, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și bastoane, în timp ce protestatarii au replicat prin incendierea unor autobuze. Protestele au izbucnit și în alte părți ale Indiei. În cinci zile de proteste, șase oameni au murit. Marea Britanie, Statele Unite și Canada au emis atenționări de călătorie în zonele afectate, îndemnând la precauție.

Între timp, guvernul indian a încercat să se apare spunând că nu există niciun fel de discriminare față de musulmani. Autoritățile au adăugat că noua lege nu îi cuprinde și pe ei pentru că aceștia nu sunt o minoritate în India, neavând nevoie de protecția Indiei.