Emisarul Special al SUA pentru Coreea de Nord Stephen Biegun va sosi duminică în Coreea de Sud înaintea împlinirii termenului de un an, stabilit de Phenian pentru Washington, în care acesta să îşi schimbe abordarea faţă de negocierile privind denuclearizarea, blocate în prezent, potrivit unor declaraţii făcute vineri de Seul şi Washington, relatează Agerpres, citănd Reuters. În cadrul vizitei de trei zile la Seul, Stephen Biegun va avea consultări cu omologul său Lee Do-hoon şi cu alţi oficiali, a anunţat ministerul de externe sud-coreean.

Stephen BiegunFoto: Hotnews

"Cele două părţi vor avea un larg schimb de opinii privind situaţia recentă din peninsula coreeană şi vor discuta despre modalităţile de a realiza progrese substanţiale în obţinerea unei denuclearizări complete şi a unei păci durabile", conform sursei citate. Biegun se va deplasa apoi la Tokio, unde va discuta cu omologul său nipon, conform anunţului făcut de Departamentul de Stat american.

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni ca urmare a unei serii de teste ale unor arme de către Coreea de Nord şi a unui război verbal a cărui ţintă a fost preşedintele Donald Trump, trezind temeri că cele două ţări ar putea reveni la cursa animozităţilor în care se aflau înaintea lansării abordării diplomatice anul trecut. Turneul lui Biegun a trezit speculaţii conform cărora acesta încearcă să salveze negocierile fie prin abordarea directă a Phenianului fie prin trimiterea unui mesaj public. Coreea de Nord a promis că va apuca pe "o altă cale", fără a da detalii, în cazul în care Statele Unite nu vor răspunde cererilor sale înainte de sfârşitul acestui an.

Joi, autorităţile nord-coreene au declarat că Washingtonul nu are "nimic de oferit" chiar dacă negocierile vor fi reluate, în timp ce SUA au avertizat asupra reluării unui "comportament nefericit şi nechibzuit". "În orice caz, Biegun va încerca să lase impresia că (americanii) nu vor fi manipulaţi de nord-coreeni şi să asigure în acelaşi timp că doresc să continue discuţiile" a declarat, sub protecţia anonimatului, o sursă diplomatică de la Seul.

Liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump s-au întâlnit de trei ori de anul trecut pentru a negocia încheierea, de către Phenian, a programelor sale nucleare şi balistice, dar progresele realizate au fost neînsemnate, iar discuţiile la nivel de grupuri de lucru, desfăşurate în octombrie la Stockholm şi la care Biegun a participat, au eşuat. Obiectivul oficialilor americani participanţi la discuţiile de la Stockholm a vizat o "denuclearizare completă, verificabilă şi ireversibilă", precum şi instituirea unui moratoriu asupra testării de arme ca prim pas. La acel moment, drept răspuns, un negociator nord-coreean a acuzat echipa americană că rămâne tributară unei "viziuni şi atitudini învechite".