Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a avertizat vineri Iranul cu un răspuns "ferm" în cazul în care vor fi afectate interesele SUA în Irak, după o serie de atacuri cu rachete care au avut drept ţintă baze militare din această ţară în care se află soldaţi americani, transmite Agerpres, citănd AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Trebuie (...) să profit de această oportunitate pentru a aminti liderilor iranieni că orice atac venind din partea lor sau din partea oricăruia din pionii lor, care ar produce daune americanilor, aliaţilor noştri sau intereselor noastre, se va expune unui răspuns american ferm", a anunţat, într-un comunicat, Mike Pompeo. Acest avertisment este lansat de şeful diplomaţiei americane după o serie de atacuri cu rachete în Irak - 10 în total începând cu 28 octombrie - împotriva bazelor militare ce găzduiesc soldaţi americani sau împotriva unor reprezentanţe diplomatice ale SUA, inclusiv ambasada americană situată în zona verde ultrasecurizată din centrul capitalei Bagdad.

În noaptea de miercuri spre joi, două rachete au lovit o bază militară situată în apropierea aeroportului internaţional al capitalei irakiene, în care se aflau şi soldaţi americani.

"Facţiunile susţinute de Iran au realizat recent mai multe atacuri împotriva unor baze în care se află forţe de securitate irakiene alături de personal american şi al coaliţiei internaţionale", a continuat secretarul de stat. "Iranul trebuie să respecte suveranitatea vecinilor săi şi să înceteze imediat (...) să susţină terţe părţi în Irak şi în regiune".

Aceeaşi bază din apropierea aeroportului, care adăposteşte soldaţi dar şi diplomaţi americani, a fost vizată luni de un atac soldat cu şase răniţi, dintre care doi grav, în rândul membrilor unităţilor de elită antitero irakiene. Aceste unităţi sunt singura forţă din Irak înarmată şi antrenată de SUA, într-o ţară în care influenţa facţiunilor armate pro-iraniene este în creştere, acestea fiind deja integrate în cadrul forţelor de securitate irakiene.

Deşi niciunul din atacuri nu a fost revendicat, Washingtonul a indicat drept autor ale acestora facţiunile armate irakiene susţinute de Iran. Regimul de la Teheran este oaia neagră a administraţiei Trump, iar tensiunile dintre SUA şi Iran sunt în creştere după ce preşedintele american a anunţat în mai 2018 retragerea ţării sale din acordul nuclear iranian.