Comisia pentru industrie, cercetare şi energie a Parlamentului European (ITRE) este una din cele mai mari din parlament din punct de vedere al amprentei legislative, întrucât principalele sale sarcini sunt de consolidare a competitivităţii industriale a UE şi de creare de locuri de muncă prospere, potrivit EUobserv, citat de Rador.

Adina ValeanFoto: Captura video

Una din principalele sarcini ale ITRE, prezidat de eurodeputata româncă de centru-dreapta Adina-Ioana Vălean, va fi să asigure legi stabile şi clare care pot impulsiona creşterea durabilă în UE.

Responsabilităţile sunt numeroase. În primul rând, strategia industrială europeană 2030 va fi una din principalele priorităţi, a spus eurodeputata Vălean pentru EUobserver.

Strategia industrială europeană 2030 vizează dezvoltarea unei economii mai digitalizate, bazate pe cunoaştere, cu carbon scăzut şi circulare, ţinând cont în acelaşi timp de ţinta emisiilor zero net până în 2050.

Totuşi, comisia va trebui să se concentreze de asemenea pe crearea unui cadru solid pentru noile tehnologii precum inteligenţa artificială şi blockchain, pentru a se asigura că automatizarea nu devine o ameninţare la adresa ocupării forţei de muncă din UE.

Europa va avea nevoie de aplicaţii blockchain pentru stimularea digitalizării în industriile sale, dar şi de big data, conectivitate 5G şi securitate, a spus ea.

Fiind precedenta deţinătoare a preşedinţiei comisiei pentru mediu (ENVI), Vălean crede că "politicile climei şi cele industriale trebuie să meargă mână în mână dacă vrem să creăm creştere, locuri de muncă şi bunăstare pentru cetăţenii noştri".

Totuşi, ea regretă că astăzi unii actori din Parlamentul UE continuă să considere că aceasta este o "competiţie antagonică între jucători adverşi".

"Eu văd că lucrurile se mişcă în direcţia cea bună cu (noua) comisie prezentată de preşedintele-ales Ursula von der Leyen", a spus ea.

Comisia va trebui să realizeze echilibrul între implementarea cu succes a politicilor complexe aflate deja pe masă şi dezvoltarea şi avansarea de noi politici.

"Este nevoie să accelerăm aplicarea noilor tehnologii sustenabile şi curate pentru acele sectoare industriale care nu pot fi electrificate (iar) pentru cele care pot fi electrificate este nevoie să accelerăm aplicarea inovaţiilor", a spus ea. Această tranziţie va necesita investiţii substanţiale. Dar finanţările publice nu vor fi suficiente.

Industria europeană va avea nevoie deopotrivă de investitori publici şi privaţi pentru a fi sustenabilă şi a avea succes, a spus Vălean care descrie această tranziţie ca "o oportunitate de ancorare a acestui parteneriat pentru investiţii şi de schimbare a legii UE".

În calitate de preşedinte al ITRE, Vălean crede că tranziţia energetică trebuie proiectată în etape, în care gazul să poată fi considerat sustenabil cel puţin în prima etapă, pentru a facilita înlocuirea rapidă a cărbunelui. "Noul acord verde trebuie să fie un sector transdisciplinar în care finanţele, industria, tehnologia şi clima se întâlnesc şi cooperează", a spus ea.

Dar Europa trebuie să accelereze digitalizarea completă a industriilor şi serviciilor sale pentru a putea beneficia de pe urma avantajelor pe care le oferă tehnologia şi cercetarea.

Coordonatorii Comisiei ITRE, care gestionează punctul de vedere al grupurilor lor politice pe subiectele analizate de comisie, sunt Christian Ehler (EPP, Germania), Dan Nica (S&D, România), Martina Dlabajová (Renew, Republica Cehă), Ville Niinistö (Verzi/EFA, Finlanda), Paolo Borchia (ID, Italia), Zdzislaw Krasnodebski (ECR, Polonia) şi Marisa Matias (GUE/NGL, Portugalia).