Parlamentul European a aprobat miercuri bugetul Uniunii Europene pentru anul 2020, după ce a obținut o creștere a resurselor acordate climatului, cercetării și programului Erasmus, relatează AFP. Potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan, bugetul cuprinde o alocare de 18 milioane de euro pentru a sprijini regiunile miniere, ceea ce este o ”veste bună pentru minerii din România”.

Parlamentul EuropeanFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Cu o largă majoritate (543 la 136) eurodeputații, reuniți în sesiune plenară la Strasbourg, au dat aviz final acestui buget, care ulterior a fost promulgat de preşedintele Parlamentului European, italianul David Sassoli.

După trei săptămâni de negocieri dificile, Parlamentul European a reuşit să obţină de la statele membre o majorare cu 850 milioane de euro comparativ cu propunerea de buget a Comisiei Europene, pentru a finanţa lupta împotriva încălzirii climei, digitalizarea şi programul Erasmus+ pentru tineri.

Ultimul buget anual înainte de viitorul cadru financiar multianual 2021-2027, bugetul UE pentru anul 2020 cuprinde un nivel global de credite de angajamente pentru cheltuieli viitoare în valoare de 168,7 miliarde euro (o creştere de 1,5% comparativ cu 2019). De asemenea, plăţile ce vor fi făcute în cursul exerciţiului 2020 au crescut şi ele cu 3,4% până la 153,6 miliarde euro.

Siegfried Mureșan a anunțat pe Facebook că bugetul aprobat miercuri de Parlamentul European cuprinde și o alocare de 18 milioane de euro pentru a sprijini regiunile miniere, ceea ce este ”o veste bună pentru minerii din România”.

”Măsurile care vor fi finanțate cu acești bani vizează dezvoltarea de strategii locale pentru trecerea la o economie neutră din punct de vedere climatic. De asemenea, se vor lua în considerare acțiuni de recalificare a lucrătorilor din astfel de zone miniere.

Ca hunedorean, știu cât de importante sunt aceste măsuri pentru minerii din Valea Jiului. De aceea, voi monitoriza acest proiect pentru a mă asigura că se iau toate măsurile astfel încât o parte din sprijin să ajungă și în Valea Jiului”, a scris Mureșan pe Facebook.

Potrivit acestuia, cele 18 milioane de euro au fost alocate printr-un proiect-pilot care este precursor al Fondului pentru o Tranziție Echitabilă ce va fi lansat de noua Comisie Europeană în Bugetul multianual al UE post-2020.

”Practic, din 2021, va exista un fond permanent la nivelul UE pentru sprijinirea acelor regiuni care vor fi afectate într-o mai mare măsură de acțiunile UE privind combaterea schimbărilor climatice”, a explicat Mureșan.