Poliția din Georgia a dispersat marți cu tunuri de apă manifestanții reuniți de marți seara în fața Parlamentului din această țară din Caucaz, unde are loc o mișcare de contestare împotriva partidului la putere, scrie AFP.

Proteste în TbilisiFoto: Captura YouTube

Luni, aproape 20.000 s-au adunat în centrul capitalei Tbilisi, pentru a cere demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate.

Pe o temperatură glacială, sute de oameni au rămas în timpul nopții la locul protestului, blocând intrările în Parlament și promițând că vor împiedica deputații să intre în clădire, unde marți este programată o sesiune plenară.

În cursul dimineții, forțele speciale ale poliției au folosit tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea, după ce la primele ore fuseseră arestați mai mulți manifestanți, și au reținut pentru scurt timp doi influenți deputați de opoziție, potrivit televiziunii georgiene Mtavari TV, favorabilă opoziției.

Protestele zguduie Georgia după ce deputații partidului la putere, Visul georgian, au respins în 14 noiembrie un proiect de lege care prevedea renunțarea la scrutinul mixt și introducerea sistemului proporțional pentru alegerile din octombrie 2020.

Partidele de opoziție au arătat o solidaritate neobișnuită împotriva Visului georgian, condus de puternicul oligarh Bidzina Ivanișvili.

Opoziția afirmă că sistemul electoral actual favorizează partidului puterii, care dispune de 77% din fotoliile parlamentului după ce a obținut 48,7% din voturi la alegerile din 2016.

Introducerea sistemului proporțional a fost o promisiune a Visului georgian făcută în iunie pentru a pune capăt unui val de proteste declanșat de participarea deputaților ruși la un forum în Parlamentul georgian.

În 17 noiembrie, peste 20.000 de manifestanți s-au adunat la Tbilisi pentru cea mai mare manifestație a opoziției din ultimii ani.

Condus de cel mai bogat om din Georgia, Visul georgian este la putere din 2012 dar popularitatea sa a scăzut puternic în ultimii ani, pe fondul stagnării economice și a temerilor legate de un nou recul al valorilor democratice în fosta republică sovietică.