Regele Salman al Arabiei Saudite a îndemnat miercuri Iranul, marele rival regional al Riadului, să renunțe la „ideologia expansionistă și distructivă”, conform AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Sperăm ca regimul iranian să aleagă calea rațiunii și să realizeze că singurul mod de a schimba poziția comunității internaționale care îi respinge practicile e abandonarea ideologiei expansioniste și distructive care face rău propriului popor”, a afirmat acesta.

Arabia Saudită, unul din aliații majori ai Statelor Unite, și Iranul, un inamic al Washington-ului, au o relație foarte tensionată care a alimentat în ultimele luni temerile privind intensificarea conflictelor în zona Golfului. Din 2015, regatul conduce o coaliție în Yemen pentru a contracara ofensiva rebelilor Houthi, susținuți de Iran, care au acaparat controlul asupra capitalei Sana'a. Organizațiile umanitare estimează că războiul a dus la mii de morți, majoritatea civili.

În septembrie, un atac cu drone revendicat de rebelii yemeniți susținuți de Teheran, a lovit două rafinării ale companiei petroliere Aramco, soldat cu înjumătățirea temporară a producției de petrol a Arabiei Saudite. Americanii și saudiții au acuzat Teheranul, care a negat implicarea.

La începutul lui noiembrie Iranul și-a relansat activitățile de îmbogățire a uraniului în locația subterană aflată la 180 de kilometri sud de Teheran, continuând retragerea graduală din angajamentul privind programul nuclear iranian. Retragerea unilaterală a Statelor Unite din acesta în 2018 și reinstaurarea ulterioară a sancțiunilor la adresa regimului de la Teheran au adâncit recesiunea severă prin care trece țara.

Iranul e zguduit de vinerea trecută de proteste, autoritățile confirmând decesul a cinci persoane, patru polițiști și un civil. Însă Înaltul Comisar ONU pentru drepturile omului și-a exprimat îngrijorarea că zeci de oameni și-au pierdut viața iar Amnesty Internastional estimează cel puțin 106 victime.