Franța a cerut marți Iranului să se răzgândească în ceea ce privește decizia de a reduce angajamentele asumate prin acordul nuclear semnat în 2015, în contextul în care Hassan Rouhani a anunțat că Teheranul va introduce o nouă măsură în acest sens, relatează Mediafax citând Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Anunțul făcut de Iran la 5 noiembrie, de a își consolida capabilitatea de îmbogățire a uraniului, este împotriva acordului de la Viena, care limitează în mod clar activitățile în acest sens", a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Agnes von der Muhll.

"Așteptăm rapoartele efectuate de partenerii noștri din cadrul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică privind acțiunile și anunțul Iranului", a adăugat aceasta.

Aceasta a reiterat că Franța va respecta în continuare acordul.

Toate măsurile pe care Iranul le-a luat pentru a-și reduce angajamentele față de acordul nuclear sunt reversibile, iar Iranul își va respecta toate angajamentele în cadrul acordului atunci când ceilalți semnatari vor face același lucru, a spus Rouhani.

"În cursul ultimelor 60 de zile de ultimatum pentru partenerii UE" privind acordul nuclear, "Iranul a crescut de aproximativ zece ori, aducând la 5.000 de grame producţia sa zilnică de uraniu", a spus şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică de la Teheran, Ali Akbar Salehi.

"Iranul pune în funcţiune 60 de centrifugi avansate IR-6 în situl nuclear de la Natanz, adică dublu faţă de acum ceva vreme", încălcând acordul nuclear din 2015, a anunţat la televiziunea publică şeful Organizaţiei pentru Energie Atomică de la Teheran, Ali Akbar Salehi, într-un discurs la a 40-a aniversare de la ocuparea ambasadei SUA. Centrifugile IR-6 pot produce uraniu îmbogăţit la o viteză de zece ori superioară modelului IR-1 de primă generaţie, aprobat însă de acord, reducând astfel ulterior timpul teoretic necesar pentru a produce armele atomice, pe care Teheranul a negat întotdeauna că ar vrea să le deţină.

Iranul îşi va relua activităţile de îmbogăţire a uraniului în uzina de la Fordo (la 180 km de Teheran), care erau îngheţate de la intrarea în vigoare a acordului internaţional privind nuclearul iranian, încheiat la Viena în 2015, a declarat dl Rohani.

Potrivit termenilor acordului, Iranul stochează la Fordo 1.044 de centrifuge de primă generaţie IR-1 care merg în gol. Dar "începând de mâine [miercuri], vom începe să injectăm gaz [uraniu în stare gazoasă] la Fordo", a anunţat dl Rohani într-un discurs retransmis de televiziunea de stat, referindu-se la procedeul folosit pentru producerea de uraniu îmbogăţit în izotop 235 din aceste maşini.

Este vorba, a subliniat preşedintele iranian, de "a patra etapă" a planului de reducere a angajamentelor iraniene în domeniul nuclear lansat în luna mai, ca ripostă la retragerea Statelor Unite, un an mai devreme, din acordul de la Viena.