Kurzii din Siria sunt favorabili planului german ce vizează crearea unei „zone de securitate” sub control internațional în nordul acestei țări, a afirmat joi șeful Forțelor democratice siriene (FDS), dominate în special de combatanții kurzi, transmite AFP.

Luptatori kurziFoto: Captura YouTube

„Există un proiect (...) vizând desfășurarea unei forțe internaționale în zona de securitate. Îl cerem și îl acceptăm”, le-a declarat Mazlum Abdi jurnaliștilor, în orașul Qamichli (nord-estul Siriei).

„Proiectul se află încă în curs de dezbatere și va avea nevoie de sprijinul Statelor Unite și al Rusiei, a mai menționat liderul FDS, ale cărui forțe sunt dominate în special de combatanții kurzi, împotriva cărora, după retragerea trupelor americane, armata turcă a dus o ofensivă militară timp de mai multe zile.

Turcia vrea o „zonă de securitate” de 32 de kilometri în interiorul nordului Siriei, crearea acestei zone făcând obiectul unor acorduri separate pe care Ankara le-a încheiat cu Washington şi Moscova.

Cancelarul german Angela Merkel a susţinut marţi ideea unei zone de protecţie internaţională în nordul Siriei, admiţând însă că „numeroase întrebări” rămân „încă deschise”. Și ministrul german al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, a recunoscut că un astfel de proces necesită timp, criticând totodată Turcia pentru „anexarea unui teritoriu prin încălcarea dreptului internaţional” şi „expulzarea populaţiilor” din nordul Siriei.