Filele pașaportului lui Giuliani s-au umplut rapid spre finalul lui 2018. În acel octombrie el a călătorit în Armenia pentru a se afla în prim-panul unei conferințe pro-Rusia, la care s-a întâlnit cu ministrul armean interimar al apărării. În noiembrie Giuliani a zburat în Uruguay pentru a discuta un plan de securitate cu președintele Tabaré Vázquez. Iar în decembrie s-a deplasat în Bahrein, unde a avut o întâlnire între patru ochi cu regele Hamad Bin Isa al-Khalifa la palatul regal. Excursiile n-au fost ceva ieșit din comun pentru Giuliani, acest fost primar al New Yorkului devenit avocatul personal al președintelui Donald Trump, potrivit NBC News, citat de Rador.

Rudy GiulianiFoto: Captura video Fox News

În ultimele 18 luni a făcut muncă de consultanță și a ținut discursuri plătite pentru o serie de clienți străini, concomitent reprezentându-l și pe președinte, un aranjament care a suscitat critici din partea experților în etică guvernamentală și l-a forțat pe Giuliani să aibă discuții bizare cu ziariști străini.

„Nu mă aflu aici în calitatea mea de avocat privat al președintelui Trump”, le-a spus Giuliani jurnaliștilor locali în cursul vizitei sale în Armenia, atunci când ei l-au presat în privința poziției SUA cu privire la genocidul armean, conform agenției de presă de stat a țării. „Mă aflu aici în calitate de cetățean privat.” /.../

Munca din străinătate a lui Giuliani a început curând după 2000, când fostul procuror federal celebru și-a deschis o firmă de consultanță în domeniul securității. Însă acum a atras din nou atenția asupra sa, după ce s-a descoperit că el a fost principalul actor în acțiunea de presare a unor oficiali ucraineni pentru a dezgropa material compromițător despre Joe Biden, cel mai mare adversar politic al lui Trump. Democrații și unii diplomați l-au acuzat pe Giuliani că dirijează o „politică externă din umbră” în numele președintelui, acuzație ce se află în centrul anchetei vizând suspendarea lui Trump care face vâlvă la Washington.

NBC News a realizat o trecere în revistă a activității internaționale a lui Giuliani - pe baza cercetării declarațiilor de lobby de la guvern, documentelor publice ale unor companii, postărilor pe rețelele sociale și relatările din presa internațională -, care dezvăluie contracte și întâlniri cu o listă lungă de clienți străini, lucru care, în timp, a dat naștere la întrebări privind pe cine reprezintă el și dacă rolul său de avocat privat al lui Trump nu a trimis cumva mesaje derutante altor guverne.

Printre clienții lui din trecut și din prezent: Un stat brazilian învecinat cu jungla amazoniană. Un primar ucrainean rusofil. Un campion de box la categoria grea devenit primar în Ucraina. Guvernul Qatarului. Guvernul Gabonului. Un candidat la președinția Perului acuzat de fraude financiare electorale. Un afacerist român acuzat de fraudă imobiliară. Un comerciant de aur turc acuzat de spălare de bani iranieni. Un senator argentinian. Un președinte chilian. O grupare dizidentă iraniană care anterior fusese desemnată de SUA drept organizație teroristă. /.../

Magnatul imobiliar român

Chiar înainte ca afacerile sale din Ucraina să provoace controverse, comportamentul lui Giuliani privitor la România i-a scandalizat pe unii oficiali americani.

Gabriel „Puiu” Popoviciu, un bogat magnat imobiliar român, a adunat o echipă de juriști recunoscuți în 2016, când se confrunta cu perspectiva închisorii din cauza unor acuzații că pusese la cale o afacere coruptă cu terenuri.

Popoviciu a cumpărat serviciile fostului director FBI Louis Freeh, care l-a angajat discret și pe Giuliani în această acțiune.

Inculparea lui Popoviciu a survenit pe fondul unei campanii anticorupție din România, o evoluție care a fost salutată de oficiali ai SUA. Însă în august 2018 Giuliani a trimis o scrisoare președintelui și premierului României în care critica drept execesivă campania anticorupție.

Misiva trimisă de avocatul personal al președintelui american a fost considerată un sprijin pentru Popoviciu. Însă prin faptul că ea contrazicea poziția oficială a SUA în privința campaniei anticorupție, scrisoarea lui Giuliani i-a lăsat stupefiați pe diplomații americani din teren și a semănat dubii în rândurile oficialilor români cu privire la ce anume susține de fapt Washingtonul, a declarat Michael Guest, fost ambasador american în România. „Scrisoarea lui a tulburat interesele de politică externă ale SUA”, a apreciat Guest.

Giuliani a estompat delimitarea dintre rolul său de avocat al președintelui și munca lui de consultant privat, a afirmat Guest, prin faptul că nu a dezvăluit care client îl plătise pentru a trimite scrisoarea.

Românii au fost „puși într-o poziție dificilă și într-o poziție derutantă”, a declarat Guest. „Giuliani nu ar fi trebuit să trimită scrisoarea și ar trebui să-i fie rușine că a trimis scrisoarea.”

Între timp, Popoviciu a fost găsit vinovat și condamnat la șapte ani de închisoare. /.../ (traducere Rador)