Acordul substanțial dintre SUA și China pare să fi intrat deja în ceață, mai ales în ceea ce privește promisiunea Chinei de a crește achiziția produselor agricole, scrie CNBC, citând Wall Street Journal.

SUA ChinaFoto: PublicDomainPictures.net

Angajamentul chinez de a cumpăra mai multe produse de la fermierii din SUA este incertă. Rapoartele arată că promisiunile făcute nu conțin destule detalii legate de intervalul de timp și de cantitatea produselor care ar urma să fie cumpărate. În timpul discuțiilor legate de comerț de săptămâna trecută, președintele Donald Trump a spus că statul chinez a fost de acord să achiziționeze produse americane în valoare de 40 până la 50 de miliarde de dolari, "în mai puțin de doi ani".

Cu toate acestea, nu este clar dacă SUA va trebui să cedeze în alte aspecte pentru această parte a acordului sau dacă tarifele programate pentru decembrie ar putea fi folosite ca monedă de schimb. SUA planifică impunerea unor noi tarife de 15% asupra unor produse în valoare de peste 150 de miliarde de dolari, pe 15 decembrie.

Negociatorii chinezi au spus că statul lor va cumpăra produse agricole americane numai în funcție de cerere și de prețurile pieței. Mai mult, 50 de miliarde este o sumă cu mult peste media istorică pe care China a alocat-o pentru acest tip de achiziții. Ministerul chinez de Externe a confirmat anunțul lui Trump, însă detaliile încă lipsesc.

Incertitudinea este prezentă și în ceea ce privește implicarea Statelor Unite în protestele din Hong Kong. Marți, Camera Reprezentanților a semnat o lege prin care li se cere anumitor departamente guvernamentale să ia în considerare dacă evoluția politică recentă din Hong Kong cere ca SUA să modifice statutul comercial special din regiune, ceea ce ar afecta exporturile de pe continent către Hong Kong. Ministerul chinez de Externe a declarat miercuri că statul chinez va lua măsuri împotriva unei astfel de legi americane. ​