Scoţia trebuie să organizeze un referendum pentru independenţă în 2020 şi va cere în curând puterile necesare pentru ca această consultare populară să se desfăşoare legal, a declarat marţi primul ministru şi lidera Partidului Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon, potrivit Agerpres.

Nicola SturgeonFoto: Agerpres/Xinhua

"Sarcina noastră este să obţinem independenţa. Dorinţa mea este ca referendumul să aibă loc anul viitor. Şi ne pregătim pentru asta", a spus Sturgeon la o conferinţă de la Aberdeen a SNP, principalul partid politic din Scoţia.

"Până la sfârşitul acestui an, voi cere transferul de puteri care să pună legalitatea referendumului în afara oricărei îndoieli", a adăugat ea.

Sturgeon a mai spus, conform agenției Xinhua, că o Scoţie independentă ar putea funcţiona ca o punte între Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

"Vom face parte din piaţa unică a UE şi vom fi de asemenea cel mai apropiat vecin al prietenilor noştri din restul Regatului Unit - o punte între UE şi Marea Britanic, făcând din ţara noastră un magnet pentru investiţii globale", a declarat ea.

La referendumul privind Brexit-ul din 2016, Scoţia a votat pentru rămânerea în UE, la doi ani după ce votase pentru fi în continuare parte din Marea Britanie, în ceea ce a fost descris drept un scrutin istoric pentru independenţă.

Însă susţinătorii independenţei spun că vor un al doilea referendum pentru separare dat fiind modul în care guvernul britanic a gestionat negocierile asupra plecării programate din UE.