Din punctul de vedere al Ungariei este crucial şi este cea mai bună veste posibilă că în Polonia a câştigat Partidul Lege şi Justiţie (PiS), care va putea continua să guverneze, a declarat Péter Szijjártó, ministrul ungar de Externe, pentru agenţia ungară de presă MTI. Conservatorii naționaliști la putere în Polonia au câștigat o nouă majoritate în Parlament în urma alegerilor de duminică și vor putea continua programul de reforme foarte controversat în domeniul Justiției. Polonia și Ungaria sunt vizate de celebrul Articol 7, procedură care ar putea să conducă la suspendarea dreptului de vot al unei țări în Consiliul UE.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul ungar de Externe Péter Szijjártó spune că de-a lungul dezbaterilor europene din ultimii ani s-a dovedit că cele două ţări pot conta, întotdeauna, una pe cealaltă, iar în cele mai dificile dintre situaţii "Polonia şi Ungaria nu au putut conta decât una pe cealaltă".

"Prin urmare, din punctul de vedere al Ungariei a fost crucial ca Partidul Lege şi Justiţie (PiS) să câştige acest scrutin", a subliniat ministrul ungar. Atât Polonia, cât şi Ungaria sunt supuse unor proceduri foarte serioase în Uniunea Europeană şi se pare că “în timpul acestor proceduri vom avea, în continuare, un aliat pe care putem conta”, a mai spus Szijjártó.

Conservatorii naționaliști la putere în Polonia au câștigat alegerile generale de duminică, cu peste 45,16% din voturi. Victoria naționaliștilor, care era previzibilă, va accentua izolarea țării, în context european, în condițiile în care Polonia, alături de Ungaria, a fost sancționată de Uniunea Europeană pentru nerespectarea statului de drept.