Un imam din Kosovo a rămas fără post după ce a încercat să concilieze credința religioasă și teoria evoluției a lui Darwin, scrie AFP, care notează că această demitere ilustrează emergența în această țară a unui islam conservator care a fost mult timp absent.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Ființele vii sunt fructul evoluției. Dar această evoluție este condusă de Dumnezeu", a explicat Drilon Gashi, 31 de ani, pentru AFP. "Știința dezvăluie fenomenele naturale așa cum au fost ele create de Dumnezeu", a continuat el.

Majoritar musulman, Kosovo, unde au loc duminică alegeri, are înscris în constituția sa caracterul secular al statului, care separă religia de stat.

Pentru faptul că a prezentat pe rețelele sociale acest dublu atașament față de credință și știință, Drilon Gashi a primit în septembrie o scrisoare de la comunitatea islamică (BIK), în care a fost anunțat că i s-a retras funcția de imam într-o moschee din vestul Kosovo, pentru "greșeli grave".

A contestat decizia, dar șansele sunt foarte mici: "Avocatul nostru ne-a spus că el a ratat termenul pentru apel", a afirmat Ahmet Sadriu, purtător de cuvânt al BIK.

"A comis mai multe greșeli. Principiile sale sunt contrare celor ale islamului și reglementărilor interne. Într-o primă etapă, a fost suspendat, dar a continuat", a argumentat Ahmet Sadriu.

Rigoarea religioasă sporește

"Este posibil să crezi în Dumnezeu, să fii un credincios sincer, și în același timp să ai încredere în știință", a replicat Driton Gashi.

Circa 90% dintre locuitorii din Kosovo, majoritari albanezi, se declară musulmani și practică, în cea mai mare parte, un islam liberal, în special influențat de sufismul bektashi. În baruri și în restaurante se poate consuma alcool.

Dar, ca și numeroși observatori, Driton Gashi observă o accentuare a unei practici religioase mai riguroase.

După războiul dintre gherila care lupta pentru independență și forțele sârbe din acest teritoriu care a făcut parte din Iugoslavia (1998-99), numeroase moschei au fost reconstruite sau clădite cu fonduri de la țările din Golf. Imamii au mers acolo pentru a se forma, în special în Arabia Saudită.

Acesta a fost și cazul lui Driton Gashi care a studiat la Medina. La revenirea în Kosovo, i s-a încredințat moscheea din localitatea Vitomirice, finanțată cu bani din Dubai.

Acesta spune acum că "numeroși imami (kosovari) convertiți la doctrina wahhabită ocupă poziții cheie în cadrulBIK".

"Ei decid cine face parte din comisia de disciplină și cei care au făcut totul pentru a fi demis", acuză Drilon Gashi. Comunitatea islamică nu a comentat aceste acuzații.

Imamii radicali, protejați

Jurnalist specializat în chestiuni religioase, Visar Duriqi consideră că fostul imam merge prea departe, dar stabilește o paralelă cu soarta rezervată unor imami radicali acuzați că au recrutat jihadiști pentru a lupta în Irak și Siria.

Cu ei, comunitatea islamică "nu a fost atât de dură" și continuă "să lase imamii cei mai radicali în moscheile cele mai importante", acuză el.

După achitarea surprinzătoare din 2018, Shefqet Krasniqi, fost imam radical al celei mai importante moschei din Kosovo, și-a reluat funcția la facultatea de studii islamice. El predă șaria și un curs despre "provocările europene pentru legea islamică".

Circa 400 de kosovari s-au alăturat jihadiștilor. Raportat la populație, este vorba de cea mai afectată țară din Europa. Aproximativ 70 au fost uciși, în timp ce 200 au revenit în țară. 50 au fost judecați pentru terorism, printre care circa zece imami.

Autoritățile clamează dorința de a lupta împotriva radicalizării. În ciuda acuzațiilor de islamofobie, au menținut interdicția vălului islamic pentru funcționare în administrație și pentru elevele din școlile publice.

Pe pagina sa de Facebook, Drilon Gashi se descrie "în șomaj". La mai puțin de două luni după demiterea sa, se gândește să-și ia familia și să plece din Kosovo.